Kreativita sojky nezná hranic

sojkaNa konci září zažívá kolonie sojek zemětřesení. Ptáci přicházejí ze všech stran. Každý nese hrdlo poté 12 žaludy, několik se možná ještě do zobáku vejde. Pravidelnou trasu pokrývají desítkykrát denně, od východu do západu slunce, téměř čtyři týdny. Během této doby je sojka schopna umístit se blízko hnízda i do 10 tisíc žaludů. Každý v jiné schránce! U takových zásob není zima pro sojky hrozbou.

Takový let je pro život riskantní. Je to proto, že sojky jsou špatní letci a v případě setkání s jestřábem nebo krahuječkem na otevřeném prostranství nemají šanci. Proto si tam staví pouze hnízda, kde se mohou schovat: v lese.

Jaysova vynalézavost při skrývání zimních zásob je obrovská. Skrývají je podle určitého vzoru. Např: jeden soj skrývá své zásoby 60 centimetrů západně od velkého dubu, její soused – metr východně od tohoto místa. Jejich plán skrýt zásoby na zimu je pro sojky těžký! Proto zpravidla nacházejí své poklady bez větších potíží pod vrstvou sněhu. Mnoho žaludů však zůstává v zemi až do jara. To není náhoda: mladé výhonky, které se z nich vyvinou, jsou koneckonců pro kuřata velkou pochoutkou.

Jednoho jara jsem to objevil, že si sojové vybrali místo pod velkým dubem, který rostl v mé domácí zahradě, pro svou zimní spíž. Bylo to blízko, že pod mými okny vyroste skutečný dubový les!