Borsuk – Meles meles

Borsuk – Meles meles

Jezevec nevypadá jako kuna. Dalo by se říct, že se jedná o přechodnou formu od kun k medvědům. Jeho pomalý a mohutný vzhled a způsob, jakým chodí, ho činí, že jezevec vypadá jako malý medvěd. Stezka pěti prsty je dlouhá 7-10 cm (3). Jezevec se vyskytuje v celé Evropě s výjimkou Skandinávie a na Krétě a v Malé Asii, odkud se dostane na Dálný východ. Žije v zalesněných stepích, výběr zvláště zarostlých svahů, kde svými silnými drápy vykopává hluboké nory. Je to labyrint protínajících se chodeb přesahujících délku 10 jdu dolů do 5 m. Taková prostorná nora má mnoho vchodů a je čistá, na rozdíl od liščích nor, ve kterém jsou zbytky jídla. Jezevčí den je doplněn prostorným, slepá komora poslaná trávou, mech a listy. Váš trus (4), šedé a podlouhlé (6—8 cm na délku a 2 cm silné) jezevec leží v díře vykopané pro tento účel poblíž nory.

Borsuk je všežravý. Živí se malými obratlovci, hmyz, bobule a kořeny. Velmi mu záleží na jeho srsti, kterou čistí a česá drápy a zuby. Jezevci si také navzájem poskytují služby (2), která kromě základní funkce vyjadřuje také sociální vztahy mezi jednotlivci, a také se uklidní, protože tato akce je považována za přátelský reflex při setkání se dvěma jezevci. Jezevci jsou společenský druh. Jsou loveni jednotlivě.

Tělesná hmotnost jezevce pochází z 10 dělat 16 kg, ale na podzim, před zimováním, někteří muži dokonce váží až 20 kg. Jezevec má šedočerný plášť a charakteristickou černo-bílou masku (1). Délka včetně ocasu je 80-100 cm. Na základně krátkého ocasu (15—19 cm) je tu vývod pro pachové žlázy. Jezevčí sekrece označují jejich území, ale také se používá k vzájemnému poznání v horku, který se vyskytuje v červenci a srpnu. Doba nástupu tepla se však liší v závislosti na místě existence. V některých regionech to může začít v lednu, a v dalších může skončit v říjnu. Těhotenství se může nebo nemusí prodloužit v závislosti na období oplodnění. V březnu nebo v dubnu porodí samice 2 dělat 5 štěňata, slepý a pokrytý řídkými bílými vlasy, kterou krmí mlékem cca 3 měsíce. Mladá borsuki začnou vidět po měsíci, a na konci léta vykazují určitou samostatnost. Nezřídka však tráví zimu se svou matkou. Druhy zvěře.