Kuna buková – Úterý foina

Kuna buková – Úterý foina

Kuna buková, stejně jako ten lesní, je hledán pro kožešinu. Kromě Britských ostrovů a Skandinávie žije kuna lesní po celé Evropě, stejně jako na ostrovech Středozemního moře, v Malé Asii a Střední Asii. Vypadá to jako lesní kuna, liší se pouze v detailech: trup a chodidla jsou kratší, je objemnější a masivnější (1). Její kaštanová srst není úplně stejného odstínu. Skvrna pod krkem je bílá, ale větší a nekončí ostře jako kuna borovice (2), ale jde to až k předním končetinám (3). Kromě toho na kuně bukové (4), na rozdíl od kuny borovice (5), chodidla nejsou chlupatá, a hladký a flexibilní. To je jasně vidět na tratích ve sněhu nebo v bahně. Stopa kuny pěti prsty je rozmazaná, buková kuna - velmi výrazná. Dva stromy kun se také liší délkou ocasu: kuna ocas (4) je kratší než kuna borovice (5). Konečně, kuna kuna a kuna borovice nežijí ve stejném prostředí. Kuna borovice dává přednost zalesněným oblastem, zatímco kuna buková zůstává v blízkosti lidských sídel, které možná připomínají její skály, které jsou jejími oblíbenými stanovišti.

Kuna buková se živí stejným způsobem jako kuna borovice. Loví ptáky a malé obratlovce a doplňuje své masové krmivo hmyzem, vejce a borůvky. Existují však rozdíly ve složení potravin: Kuna buková jí hlavně zvířata, kterou chytí na skalnatých svazích a na dvorcích. Eliminuje spoustu malých hlodavců, jako polní a lesní myši, ale také to může způsobit značné škody na farmách drůbeže a pernaté zvěře. Kuna buková se množí stejně jako kuna borovice. Oplodněná vajíčka se nějakou dobu vyvíjejí, aby se embryo začalo vyvíjet v děloze až na konci roku. Chráněné druhy.