Hermelín – Mustela erminea

Hermelín – Mustela erminea

Jako hlodavci se množí a transformují pole a louky na velké bludiště podzemních chodeb, jejich přirození nepřátelé se okamžitě objeví. Po takovém terénu začínají stoupat káňata a poštolky. Shromažďují se také volavky a čápi. V noci končí mnoho myší svůj život v drápech nočních ptáků nebo mezi kly lišek. Pahorky Země svědčí o jejich nočních návštěvách ráno v myších koloniích. Hermelín je také ničitelem hlodavců. Žije po celé Evropě, kromě středomořské pánve, v severní Asii a Severní Americe. Vyskytuje se hlavně v rovinách a kopcích; v horách může dosáhnout výšky 2000 m. Živí se hlavně hlodavci, za příznivých podmínek chytí mladé zajíce, ale také jí žáby, ještěrky, šneci a hmyz. Hermelín, jako ostatní martenidae, reprodukují se ve dvou pevných obdobích. První, je únor nebo březen; vajíčko, potom se embryo vyvíjí normálně a samice porodí po 8–10 týdnech těhotenství. Druhé období páření nastává v červenci a srpnu. V tomto případě zůstává embryo v děloze latentní. Ženy jsou těhotné devět měsíců a rodí 4 dělat 7 mladí lidé téměř současně s první skupinou, tj.. od dubna do června. O vrh se také stará samec.

Hermelín (1) je dlouhý 30-41 cm včetně ocasu (3—12 cm). Jeho tělesná hmotnost je 125-350 g. Ženy jsou asi o třetinu menší a lehčí než muži. Hermelínové letní šaty jsou na zadní straně skořicové barvy, téměř bílá na břiše. Konec ocasu je vždy černý, bez ohledu na barvu šatů. Zima, když srst hermelína zbělá, konec ocasu, oči a ústa zůstávají černé (2). Hermelín se pohybuje ve skokech různých délek, zadní nohy vždy umístěte do stop, které zanechaly přední nohy. Poté, co kráčí po sněhu, můžete vidět stopu rovnoměrných stop ve vzdálenosti 20-70 cm od sebe (3). Přední tlapky mají 2 cm na délku a 1,5 cm široký, zadní nohy 3,5 i 1,3 cm (4).

V mnoha zemích jsou hermelíny zastřeleny nebo uvězněny kvůli jejich vzácné srsti.

Chráněné druhy.