Lasička – Mustela nivalis

Lasička – Mustela nivalis

Lasice patří do této skupiny kun, kterému se kdysi věřilo (a někdy se o tom věří) pro škůdce. je to pravda, že lasička často útočí na malou pernatou hru, jako koroptve a bažanty a malé savce, jako mladí králíci a zajíci. Tyto malé škody jsou však kompenzovány zničením velkého počtu hlodavců, jako myši, gopher a křečci. Lasice jsou dokonale přizpůsobeny k chytání tohoto druhu kořisti. Díky hadímu trupu a krátkým nohám se dokáže vtesnat do každé díry na myši. Jeho malé oběti nemají šanci uniknout, když jsou chyceni v počítacích čelistech 34 ostré zuby. Jeho jídlo se skládá z 83% od hlodavců, w 5% s ptáky, w 4% s plazy a žabami a v 8% z hmyzu a vajec a středních savců. Weasel je aktivní v noci. Při hledání jídla, od kterého potřebuji 20 dělat 40 g denně, zůstává 1,5 dělat 2,5 km.

Lasička přizpůsobuje se jakémukoli typu prostředí, z rovin do největších výšin. Vyskytuje se v Evropě (kromě Irska), v Asii a na jihozápadě Afriky. Usazuje se v houštinách, živé ploty, v houštinách na okraji lesa nebo pole, a dokonce i ve velkých zahradách nebo na farmářských dvorech.

Lasice se pohybují ve skokech 15-50 cm a zanechávají stopu podobnou stopě jiných kun. Přední tlapky jsou dlouhé 1,5-2 cm, a zadní končetiny jsou o něco kratší (4).

Lasička je o 5-9 cm kratší než hermelín. Samec je o třetinu větší než samice a bylo by obtížné jej odlišit od samice hermelína, kdyby nebylo tohoto, že špička ocasu je po celý rok černá. Ve většině oblastí, na kterém se vyskytuje, existují jedinci s kaštanovo-skořicovým hřbetem a bílým břichem, v létě i v zimě (1). Přechod mezi těmito dvěma barvami není tak jasný jako u hermelína, ale spíše tekuté a trochu krajkové. Lasice žijící na severu mají v zimě dokonale srst (2), včetně ocasu.

Na jaře a na podzim jsou jejich přechodové šaty různobarevné (3). V některých zemích jsou lasičky zastřeleny nebo uvězněny. Chráněné druhy.