Zbabělec – Putorius putorius

Zbabělec – Putorius putorius

Všichni savci mají pachové žlázy. Jsou umístěny na různých místech těla. Mnoho druhů se orientuje primárně čichem a používá sekrety z těchto žláz jako komunikační prostředek. Nechávají to na kamenech, na zemi, na kmenech stromů a větvích, a tím definovat oblast jejich existence. Pokud nějaký vetřelec překročí tuto hranici, vystavuje se riziku útoku. Pachové žlázy také hrají důležitou roli během období páření, v párování nebo ještě více jako obranné opatření, odradit každého agresora. Je to obranné zařízení, vyplývající ze sekundárního vývoje, u zbabělce je to velmi významné. Používá své anální žlázy k vyděšení protivníka. Pronásledován psem nebo liškou pokropí své okolí nečistým výbojem, což mu umožňuje téměř okamžitě se vyhnout tesákům svých pronásledovatelů. Zbabělec žije na pláních a v horách, na polích a v lesích, a často v blízkosti lidských sídel. Má rád blízkost vody. Vyskytuje se ve velkých částech Evropy. Na východě je hranicí jejího výskytu Volha, Don i pasmo Uralu. Není přítomna v Irsku, na severu Skandinávie, na pobřeží Jaderského moře a na jihu Balkánu. V Africe se nachází na severozápadě Maroka.

Zbabělec živí se plazy, žáby a hmyz a drobné obratlovce, často útočí na malou hru. Proto, ale také pro krásnou srst, je zastřelen nebo uvězněn v některých zemích. V Polsku mohou lovit pouze střelné zbraně.

O přítomnosti zbabělce (1) svědčí otisky jeho tlapek a trusu pěti prsty (6—8 cm na délku a 12 mm tloušťky) zkroucené do lana (3). Stopa přední tlapky má rozměry 2 na 3,5 cm, zadní - 4 na 4,5 cm (4).

Stepní zbabělec (Putorius eversmanni) (2) má černou a nažloutlou srst. Pohybuje se pomalu na západ od zalesněných stepí jihovýchodní Evropy, které obývá. Je to druh vyskytující se hlavně na polích.

Oba druhy se množí stejným způsobem. Páření je od března do dubna, ale někdy to trvá až do června.

Samice po 40-43 dnech březosti porodí mláďata mezi dubnem a srpnem v podzemním úkrytu. Vrh se skládá ze 4 až 9 mláďat, které začnou být viditelné po 28-36 dnech. Mladí zbabělci stávají dospělými a reprodukčními po devíti měsících. Oba tyto druhy se množí stejným způsobem.

Druhy zvěře.