Er det vintersolhverv?

roslin“Pludselig visnede mine planter. De har blegne blade med tørre kanter. Hvad er der galt med dem?, at de ændrede sig så pludselig? Er dette en slags vintersolhverv? Eller giv dem en højere dosis gødning?”

Disse er almindelige symptomer på vinterplantsygdom. Hvis du befrugter, så øg ikke gødningsdosen. En svækket plante optager ikke meget næringsstoffer, som forbliver i jorden og forårsager saltholdighed, der er skadelig for rødderne.

Mit råd er at transplantere planten i ny jord så hurtigt som muligt, til det samme eller – hvis planten er død meget – endda en mindre gryde. Resterne af gammel jord skal forsigtigt rystes af eller skylles mellem rødderne.

Svækkede planter transplanteres bedst i plastikpotter, hvor jorden er varmere, som fremmer rodregenerering. For at forbedre plantens formindskede tilstand, de skal forsynes med meget diffust lys, sætte dem f.eks.. på vindueskarmen på den østlige side. Hvis der er lidt lys i rummet, temperaturen bør heller ikke være for høj – mest passende det 18-20 St.. C.

Om vinteren bliver bladets kanter ofte brune og tørre. Dette er dog ikke et symptom på sygdommen, men ofte resultatet af udsættelse for koldt træk eller nærhed til et utæt vindue.