Skakbræt (Fritillaria)

skakSkakbræt (Fritillaria) tilhører liljefamilien. De vokser vildt hovedsageligt i den kontinentale klimazone - i Asien, og også i den vestlige del af Nordamerika, hele vejen til Alaska. Der er sandsynligvis ingen botanisk slægt blandt de pæreplanter, som ville være rigere på arter. Indtil videre ca. 130 skakbrætarter.

Checkerboards vegetationsperiode er om foråret. Under sommervarmen går den overjordiske del af dem tabt, og kun pærerne forbliver i jorden. Om efteråret spirer nye rødder, men stilkene med blomster og blade udvikler sig først til foråret det følgende år. De enkelte arter er forskellige i højden (nogle endda opnå 120 cm, og andre, miniature, kun 20 cm), form og farve på blomster, såvel som pærernes størrelse. Nogle vokser ud af små pærer med en centimeter-diameter, andre fra ægte løgkolosser, hvis diameter er 13-16 cm.

Det kejserlige skakbræt blev først dyrket i haven. Det kom til Europa i det 16. århundrede., da hun blev bragt fra Konstantinopel til Wien, og derfra til Holland og England. Siden da har mange andre tavlerarter slået sig ind i europæiske haver.