Kejserligt skakbræt

Denne plante, også kendt som den kejserlige krone, forekommer i Tyrkiet, Iran, Afghanistan, Pakistan og Kashmir, på klippefyldte klipper, stenede skråninger og i krat. Den vokser i højden 1000-3000 m n.p.m.

Løgene er meget store – kan nå en diameter på op til 16 cm. De består kun af få kødfulde skalaer, følsom over for skader. Der er et dybt hul i hvert løg – stilkemærke. Du kan se en knopp i den, hvorfra en ny stamme vokser det følgende år. Planter vokser endda op til højder 120 cm.

Meget tyk, stive stængler er tæt bladagtige mindst halvvejs op. En storslået plum af blade vokser fra toppen af ​​planten, hvorunder de murstenfarvede blomster er koncentreret. Sorter med orange-røde og gule blomster blev også opdrættet. Kejserlige tavler blomstrer i anden halvdel af april og begyndelsen af ​​maj. Ved bunden af ​​hvert kronblad er der et honningekstrakt, der udsender store dråber nektar. I Iran kaldes det derfor "Marias tårer". Ifølge en anden legende er den kejserlige krone til gengæld den eneste blomst, der nægtede at bøje hovedet på tidspunktet for Kristi korsfæstelse og råb lige siden.
Disse planter kræver et varmt sted, beskyttet mod vind. Vi planter dem i godt drænet jord, at overskydende vand kan løbe væk frit. Ellers rødderne – og endda hele løg – de rådner let.
De grønne kejserlige ternbrættefrøposer er meget dekorative og egner sig til buketter (du kan også tørre dem).