Terning skakbræt (Fritillaria meleagris)

skakbrætformetDet forekommer vildt i Europa – for eksempel.. i det nordlige Jugoslavien, sydlige del af Rusland, nogle gange kan det også ses i det centrale Frankrig og det sydlige England. Den vokser i floddalene, i drænede sumpe, ofte i store grupper. Løgene er sfæriske, let fladt, diameter op til 3 cm. Planter bliver høje 30-40 cm. De har tynde stængler med et par smalle blade, færdig med en blomst af længden 3-3,5 cm. I mange sorter er kronbladene af blomsten dækket med firkantede pletter. Sorter med hvide blomster plantes i haven, klar- og mørk lilla.

Ternet skakbræt vokser godt solrige steder og i delvis skygge, i fugtig jord, let sur. Det blomstrer på samme tid som det kejserlige skakbræt, det vil sige i slutningen af ​​april og maj.

Terningens skakbræt er under beskyttelse i Polen. Det eneste sted, hvor det vokser vildt, der er våde enge i San-dalen nær Przemyśl.