Dam for begyndere

DamKinesiske gartnere anbefalede det allerede for hundreder af år siden, at oprette en dam i haven. Stol på dem og find et sted for dem også hjemme, selv på balkonen. Vand giver flere fordele, end du tror.

Selv i den mindste have er det værd at have et sted til en dam. Vandoverfladen forstørrer rummet optisk, der reflekterer himlen og planterne. Et venligt mikroklima vil helt sikkert blive skabt omkring det. På varme dage vil fugtig luft afkøle de umiddelbare omgivelser, det forhindrer også planterne i at tørre ud. Lyden af ​​vandet vil berolige dine nerver, og stille, Et stabilt stænk vil nedsætte hjerterytmen og hjælpe med at slappe af spændte muskler. Vand, især fra den sprudlende springvand, det kan også blive et godt filter af luftforurenende stoffer: pollen, Rute. Det skal især værdsættes af allergikere!

Blomster til en flydende have

Kaczeniec – Velegnet til plantning af kanterne på en dam. Den vokser i højden 15-30 cm. Den blomstrer om foråret og forsommeren.

Iris – Vi planter det i den våde zone omkring dammen, blomstrer i begyndelsen af ​​sommeren. Kan lide et solrigt eller let skyggefuldt sted.

Åkande – Det har dejlige hjerteformede blade og smukke blomster, men lave krav. Den vokser godt solrige steder. Det blomstrer om sommeren.

Jaskier – Den blomstrer i slutningen af ​​foråret og forbliver på skud i lang tid. Han kan lide et solrigt sted. Det vokser stærkt og hurtigt.

Åkande – Den har hvide eller lyserøde blomster. Jeg har brug for dybt vand – tanken skal have mindst 60 cm dyb, ellers vil planten ikke vokse.

Hvad fisker

Sturgeon – Det hører til den store fisk, så ikke dyrk det i en lille dam. Det har også brug for meget ilt. Det svømmer primært i bunden, derfor er det nødvendigt at give ham mad, der synker til bunden. Han spiser alger villigt.

Dekorativ korskarpe – Også kaldet guldfisk, har mange farvevariationer fra gylden gul til mørkerød. Han vil udholde alle forhold.

Det perfekte sted for en dam skal være solrig om morgenen, og om eftermiddagen skyggefuldt. Overskydende sol fremmer formeringen af ​​alger, hvilket betyder behovet for hyppig vandrensning og dannelsen af ​​myghabitater.
Du kan installere et belysningssystem i og omkring dammen, hvilket vil give en fantastisk effekt på en sommeraften. De kan være specielle, storm- og temperaturbestandige flydende lamper eller endda undervands projektører.

Sådan oprettes en lille dam

1. Zaznacz kontury

Den nemmeste måde at lave en søm på, ved hjælp af en færdiglavet form af plast. Der findes et stort udvalg af modeller i forskellige størrelser i havebutikker. Anbring formularen på det valgte sted og tegn dens omrids – marker det med indsatser eller sand.

2. Wykop dół

Det skal være i overensstemmelse med formen på formen, men dybere og større med ca.. 10 cm på hver side.

Hæld i bunden af ​​udgravningen 10 cm lag sand.

3. Osadź formę

Placer formen på sandet, udfyld 1/3 vand. Kogegrejets kanter skal være på samme niveau. Tjek med et vaterpas, formen er justeret korrekt vandret.

4. Umocnij oczko

Der er en dæmning af sand mellem udgravningens form og kanter. Hæld vand over det, for at fylde pladsen tæt. hvis det kræves, tilføj sand. Hæld i vanddammen. Pynt bankerne med småsten.

5. Plant planterne

Det er bedst at lægge dem i kurve eller specielle åbne lommer lavet af kokosfiber. Rødderne vokser let gennem øjnene og trækker næringsstoffer fra vandet, og i tilfælde af vandskift kan de let fjernes. På 1 kvm. de er nok 2-3 planter, af hvilken 1/3 skal være undervandsplanter.

6. Lad fiskene komme ind

Anbring posen med fisk i dammen for at udjævne temperaturen.

Efter en halv time skal du åbne den forsigtigt og blæse vand ud fra dammen. Forlad til en anden 10 minutter. Slip derefter fisken. (Advarsel!

Der må ikke være mere end 1 kubikmeter vand pr. Kubikmeter vand 80 cm af fisken – du tæller det, ved at tilføje længderne på alle dine fisk.)