Jayens kreativitet kender ingen grænser

sojkaI slutningen af ​​september oplever kolonien jays et jordskælv. Fugle kommer fra alle sider. Alle bærer halsen efter 12 agern, et par kan stadig passe i næbbet. De dækker deres faste rute snesevis af gange om dagen, fra solopgang til solnedgang, i næsten fire uger. I løbet af denne tid er jayen i stand til at placere nær reden selv til 10 tusind agern. Hver i et andet udklipsholder! Med sådanne bestande er vinteren ikke en trussel mod jays.

En sådan flyvning er risikabel for livet. Dette skyldes, at jays er dårlige flyers og ikke har nogen chance for at møde en høg eller en spurvhøg i det fri.. Derfor bygger de kun deres reder der, hvor de er i stand til at gemme sig: i skoven.

Jays kreativitet i at skjule vinterforsyninger er enorm. De skjuler dem efter et bestemt mønster. For eksempel: en jay skjuler sine forsyninger 60 centimeter vest for den store eg, hendes nabo – meter øst for dette sted. Deres plan om at skjule deres forsyninger til vinteren er hårdkodet i deres hoveder! Derfor finder de som regel deres skatte uden meget besvær under sneet. Imidlertid forbliver mange agern i jorden indtil foråret. Dette er ikke en tilfældighed: de unge skud, der udvikler sig fra dem, er trods alt en stor delikatesse for kyllinger.

En forår opdagede jeg det, at jays valgte et sted under en stor egetræ, der voksede i min hjemhave til deres vinterkammer. Det var tæt på, at en rigtig egetræsskov ville vokse under mine vinduer!