Vægtig – selv deres rivaler bliver hjulpet i tider med nød

guldsmedVi kender disse enorme insekter med den metalliske glans af deres vinger meget godt. Om sommeren lægger deres hunner æg i næsten hver dam, dykning under vandoverfladen. Efter et stykke tid prøver den gennemblødte kvinde at tage ud i luften.

Det viser sig imidlertid, at vingerne hjælpeløst blafrer, rammer vandoverfladen. Kunne det betyde kvindens død, som efter æglæggelsen simpelthen bliver unødvendig for naturen? Hun kan ikke komme ud af vandet alene!

Det er dog netop her, hanen kommer ind, der forsøger at kidnappe sin valgte. Det ser ud som om, som om en helikopter reddede overlevende fra et synkende skib. desværre, hunnen er tydeligvis tungere end sin kærlighedsfugl, og guldsmede kan ikke stige over vandet…

Så springer den anden mand op fra åkanderbladet, ti, der lige er kørt ud af parringsområdet af forloveden. Er det en anledning til hævn?? Ingen! Den anden mand krammer den første, og kun alle tre kan tage i luften.

Dette usædvanlige tilfælde af redning blandt insekter blev observeret af prof. Armin Heymer, leder af det franske Laboratoire d'Ecologie General i Brunoy.

Vægtig, at være rigtige rovdyr blandt insekter, har en fænomenal evne til at tilpasse sig miljømæssige forhold. Dette ses bedst under jagt. "Computer om bord” guldsmed bestemmer straks afstanden og retningen for offerets flyvning og guider dem til målet. Et par centimeter før byttet tilpasser guldsmeden sit tempo til sin flyvning, for derefter at fange hende.
Dragonflies lægger stor vægt på deres bopæls territoriers særpræg, det vil sige til blomster og blade af åkander. Altid dog, når man er i fare, de andre skynder sig at redde. ”Det er dumt at ville spare, de handler om samleje”- dette er en typisk reaktion hos mennesker efter at have hørt prof. Heymera. Intet af det – Dragonfly altruisme har intet at gøre med sex!