ROSER ASSORTMENT – VARIETER KULTIVERET I POLEN

ROSER ASSORTMENT – VARIETER KULTIVERET I POLEN

Det kan siges uden overdrivelse, at ingen af ​​prydplanterne var af en sådan interesse for opdrættere, som en rose. Fra de sidste år i det attende århundrede var der så mange nye sorter, at der i øjeblikket er omkring et dusin tusind af dem. I Polen har sortimentet længe været rigeligt og varieret, fordi vores planteskoler altid har produceret de bedste og smukkeste sorter på verdenslisten.

I begyndelsen af ​​dette århundrede blev de første sorter af buketroser - R.. polyantha hort., som, ligesom renovererne, ikke overlevede for længe i bred dyrkning. De spillede dog en stor rolle, beriger floraen i vores parker, nye grønne områder og haver, høje og holdbare dekorative værdier. Den første af dem, hvad der blev plantet hos os, til: Clotilde Soupert, Katherine Zeimet, Fru Norbert Levasseur, Eller læner Rose, Aennchen muller, Ellen Poulsen, Fru Jules Gouchauld; senere kom: Marskal Foch, Verdun, Goldlachs, Verdens herlighed. Derudover blev den daværende almindelige Bourbon-rose meget ofte fundet (R. Bourbon After) Souvenir af Malmai-son, hvilket har været af stor fortjeneste især for offentlige grønne områder, være næsten 100 år i træk med de mest værdsatte og masseplanterede sorter.

I 1920'erne blev de første sorter af bukethybrider introduceret til grønne områder (R. polyantha hybrida hort.). Her er de vigtigste af dem: Det kunne han have, iDistinction, Dorothy Dix, Elsę Poulsen, Joseph Guy, Kirsten Poulsen, J. F. Muller ildlys, Heidekind. Senere sorter af denne race inkluderer: Dagmar Spath, D. T. Poulsen, fremskridt, Fru van Straaten van Nes, Ingar Olsson, Donald Prior, Anne Mette Poulsen, Helgoland, Rouge. Właśnie róże bukietowe tej rasy były w ostatnich latach przed wojną najpospoliciej sadzone na terenach zieleni miejskiej, fortrænger mere og mere sine gamle småblomstrede søstre.

I 1920'erne så vi også en massiv udvidelse af tehybrider i vores land (R. thea hybrida væk.) og Pernet-hybrider (R. pernetiana hort.). Hybrider konkurrerer med succes med renovatører, og også med de sjældent dyrkede bengalske roser (R. chinensis var. semperflorens Koehne), teselskaber (R. odorata Sød) og Burbonne blev mestret næsten fuldstændigt af de daværende samlinger af storblomstrede roser, bringer flere og mere interessante farvekombinationer, ædlere former, mere rigelig blomstring. Karakteristika for udvælgelsen af ​​roser, der ofte dyrkes i 1920'erne, ville være ufuldstændige, hvis de ovennævnte racer skulle ignoreres. For geninstallatører er det allerede den ordsprogede "svanesang". De udgør i gennemsnit kun ca. 10% udvælgelsesvarianter. Til sorter, som nævnt i starten, åbner rosekarrieren i vores land ved begyndelsen af ​​det 19. og 20. århundrede, der var flere dusin, blandt hvilke følgende skiller sig ud: Kaptajn Christy, Kaptajn Hayward, Duchesse of Sutherland, Fru Karl Druschki, Georg Arends, Georg Dickson, Heinrich Munch, Hugh Dickson, Magna Charta, Misters John Laing, Hilsner fra Sachsen, Ulrich Brunner arkiverer.