Hævelse af pH i sure jordarter

Hævelse af pH i sure jordarter.

Gartnere, der dyrker sur jord, også de er undertiden utilfredse, først og fremmest derefter, når de dyrker grøntsager, hvoraf de fleste vokser bedst i neutrale jordarter. Planter af kålfamilien foretrækker endda let alkaliske jordarter.

Når vi har udført en test for at bestemme pH i vores jord, vi kan hæve pH-værdien lidt, ved hjælp af kalkning, det vil sige fodring med calciumgødning. Kalkning forbedrer også jordstrukturen og påvirker nedbrydningen af ​​organiske stoffer og udviklingen af ​​mikroorganismer positivt. I princippet kan kalkning anvendes uanset tid, det bør dog ikke kombineres med organisk gødning. Kalk reagerer med kvælstof indeholdt i gødningen – denne proces producerer ammoniak, som kan være skadelige for planter. De fleste gartnere bruger kalkning om efteråret, grave blomsterbed op inden vinteren. Mængden af ​​kalk afhænger af jordens start-pH, dens art og art af dyrkede planter. Du kan sige groft, det i tilfælde af jord med en pH-værdi 5,5 tilføjer vi 130 g wapna na 1 m2 sandjord, 190 g na 1 m2 sandjordjord i 260 g na 1 m2 lerjord. Når jordens pH er 6, vi tilføjer tilsvarende: 118 g, 155 g i 215 g.

I praksis, hvis vi skal grave 10 m2 lerjord med en pH-værdi 6, vi måler ca. 2 kg kalk og drys det jævnt, mens du graver. Vigtig, for regelmæssigt at kontrollere jordens pH – så får vi se, om den anvendte kalkdosis er passende. Værd at vide, at pH-niveauet også hæver træaske.

Under kalkning må vi ikke glemme at tage forholdsregler – vi skal arbejde i beskyttelseshandsker og briller. Vi udfører ikke kalkning i blæsende vejr.