Typer af mineralsk gødning

Typer af mineralsk gødning.

Hylderne i havecentre er fulde af forskellige typer gødning. Faktisk kan de alle opdeles i flere grundlæggende kategorier.

En-komponent gødning

En-komponent gødning beriger jorden med kun en mineralsk komponent. For eksempel, ammoniumsulfat eller ammoniumnitrat supplerer kun kvælstofmangler, fosformangel superphosphat, og kaliumsulfat eller kaliumsalt beriger jorden kun med kalium.
Vi bruger ofte enkeltkomponentgødning dengang, når vi er i stand til at bestemme underskuddet på et specifikt makronæringsstof.

Sammensatte gødninger

Sammensatte gødninger indeholder begge makro-, såvel som mikronæringsstoffer, der er nødvendige for planteudvikling. Den nøjagtige sammensætning af gødningen og oplysninger om doser, som skal bruges, angives af producenten på emballagen. Den kemiske sammensætning af sådanne gødninger er tilpasset forskellige plantearters behov. Organisk-mineralsk gødning, der indeholder naturlige organiske ingredienser, fortjener særlig opmærksomhed, hvilket øger humusindholdet, de giver planter bedre vand og næringsstoffer og fremmer bedre udvikling af hele rodsystemet.

Langtidsvirkende gødning

Anvendelsen af ​​flerkomponentgødning med en kontrolleret, langvarig effekt sikrer frigivelse af individuelle komponenter i jorden i mange måneder. Normalt befrugter vi jorden med dem tidligt på foråret, at give planter den rigtige mængde makro- og mikroelementer gennem hele vækstsæsonen. Sammensætningen af ​​mange af disse gødninger vælges ofte i overensstemmelse med de specifikke krav til visse plantearter.

Flydende gødning

Der er mange gødninger, som anvendes i flydende form, efter fortynding i vand. Gødning af denne type er især praktisk for planter dyrket i beholdere, men vi kan også befrugte planter, der dyrkes i jorden med dem. Mange gartnere laver selv vegetabilsk afkog: friskplukkede eller tørrede planter hældes over med varmt vand og lægges til side 24 timer. Efter udløbet er afkoget anstrengt og bruges som gødning.

Bladgødning

Nogle flydende gødninger kan også påføres som en bladpåføring. Vi når først og fremmest efter dem for at drive epifytter (planter, der bruger andre planter som bærere) og planter med dårligt udviklet rodsystem.