Klimatiske krav til roser – Temperatur – Nedbør

Klimatiske krav til roser.

Klimazone. jeg nævnte, at rosen-slægten hovedsagelig forekommer i den tempererede zone på den nordlige halvkugle. Det er derfor, at de mange slags roser, dog i forhold til klimaet, fugt og jord varierer meget, men det har de alle til fælles, at de ikke kan stå for lavt, heller ikke for høje temperaturer. Fordelingen af ​​individuelle vildtvoksende arter under forskellige klimatiske forhold er vejledende, at de arter, der er mest modstandsdygtige over for frost, ikke overstiger juli-isotermen på 10 ° C nordpå, de mest termofile overstiger ikke juli-isotermen på 30 ° C mod syd. Hele Europa er inden for grænserne for disse isotermer, Nordafrika, næsten hele Asien og en stor del af Nordamerika, dækker næsten hele USA og det sydlige Canada.
Derfor er Polen i et klima, der er gunstigt for roser, fordi det ligger i den midterste stribe af områder, der er dækket af disse isotermier. Der er derfor ingen hindringer for klimaet.

Temperatur. Lad os prøve at afklare rosernes krav, og disse arter, løb og sorter, som er vigtige for dyrkningen under vores forhold. Fra observationen af ​​disse roser følger det, at de udvikler sig bedst i områderne inden for isotermerne fra 25-30 ° C juli, a więc w klimacie cieplejszym od naszego, inklusive:. i. områder i Sydeuropa. Nu forstår vi det, hvorfor vi gør det bedre og vokser mere rigeligt i drivhuse end i jorden; hvorfor de føler sig så gode i et middelhavsklima.
Og hvordan er frostbestandigheden for disse arter?, løb og sorter, som vi er interesserede i at dyrke? Nogle vilde arter kan modstå temperaturer omkring - 25 ° C; og tehybrider, som er blandt de relativt mest følsomme omkring -10 ° C. Du kan se fra det, at de vilde arter af interesse for os under vores klimatiske forhold ikke kræver beskyttelse om vinteren; i stedet skal du dække de mest dyrkede roser, så te og buket hybrider.
Der er nogle forskelle i udformningen af ​​klimatiske forhold i vores land, som i forhold til de laveste temperaturer kan defineres som omkring 10 ° C. Vestlige og nordlige voivodskibe har de mest gunstige forhold (varmere klima), værre er dog de østlige og sydlige voivodskibe med et mere alvorligt klima. Disse forskelle, selvfølgelig, skal tages i betragtning ved sikring af buske til vinteren; dækslet under mere alvorlige klimaer skal være tilsvarende tykkere.

Nedbør. Mængden af ​​nedbør i dyrkning af roser i jorden spiller en vigtig rolle. Rathlef (dr H. af Rathlef "Rosen og dens kultur", Forlag Eugen Ulmer, Stuttgart, 1940) tænker han, det for en vellykket udvikling af rosenbuske i jorden, under forholdene i Centraleuropa, potrzeba rocznie od 700 gør 800 mm nedbør. Fra dette ser det ud, at de ikke overalt i vores land finder passende betingelser i denne henseende. Imidlertid er observationer af store rosenplantager i regioner i vores land præget af mindre nedbør (500—600 mm) angiver de, det og der, med ordentlig agroteknik, perfekte resultater kan opnås uden behov for yderligere vanding. Konfrontationen med de værdier, der er defineret af Rathlef med vores observationer, hovedsagelig planteskoler, godkender erklæringen, at roser også kan dyrkes i områder med mindre nedbør; det følger af disse observationer, at minimumsnedbøren for vores land skal være ca. 500 mm. Det skal dog tilføjes med det samme, at i regioner med mindre nedbør er eksemplarisk landbrugsteknologi nødvendig, kompensere til en vis grad vandmangel.

Det skal også nævnes, at nedbørunderskud i vid udstrækning kan mindskes ved nærhed af større vandområder, som væsentligt øger luftfugtigheden. I regioner i vores land med lav nedbør er nærheden til vandspejle således meget gavnlig.