Pad – Multiflower rose – Rosa multiflora

Multiflower rose - Rosa multiflora Thunb. For nylig har det vundet stor popularitet og fundet bred anvendelse. Ligesom den vilde rose - den findes i mange forskellige typer, ofte varierende i vækststyrke, modstand mod frost og lang levetid. Det er denne overflod af former, der har forårsaget, at flerblomstrosen var undervurderet i lang tid; ofte fundet typer af ringe værdi (måske endda kimplanter af klatreroser) og blev hurtigt glemt. Begyndelsen af ​​hendes karriere som grundstamme går tilbage til halvfjerdserne i det sidste århundrede; det blev allerede brugt i nogle tyske planteskoler på det tidspunkt, men sandsynligvis i ikke meget værdifulde typer, da meningerne om hende fra den periode er meget tilbageholdende. Snart måtte der dog findes værdifulde former for flerblomstrosen, for selv før Første Verdenskrig var der stor interesse for det i Centraleuropa. I 1920'erne var der allerede R.. multiflora med succes brugt i en bred vifte i mange tyske og luxembourgske planteskoler og betragtes som en fremragende grundstamme til buket og klatreroser, som hun er nært beslægtet med. Roserne fra disse racer vokser stærkere på den end på den vilde rose, har et stort og lavt rodsystem, blomstre ikke værre end på R.. canina og er tilfredse med mere beskedne jordforhold; på den anden side har de højere krav til fugtighed.

Mange fremragende fagfolk (Tantau, Kordes, Rathlef, Kache, Kriissmann) angiver tydeligt, at R.. multiflora bør kun bruges til relaterede roser, så buket og klatring, som det er en bedre grundstamme for end vild rose. Imidlertid advarer de mod at bruge det under storblomstrede roser, for hvilken det ikke er en fuldgyldig vaskemaskine, fordi buskene podet på den har en kort levetid og producerer mindre farvede blomster, især i tider med tørke. Denne indsigelse blev afspejlet i den vesttyske børnehaveforenings officielle anbefaling (Foreningen af ​​tyske træplanteskoler), som han befaler, de storblomstrede roser spirede på R.. multiflora var tydeligt markeret med hensyn til grundstammen, fordi de har begrænset værdi.

Større vækstkraft end vild rose, meget højere udbytte i afskårne blomsteropdræt samt lavt og rigeligt rodsystem - og derfor ekstremt værdifulde kvaliteter - får nogle af vores producenter til at prøve at bruge det til sorter af tehybrider i drivhusdyrkning. Den begrænsede levetid er ikke en så stor ulempe ved denne dyrkning som i markdyrkning, af økonomiske årsager skal produktionen under glas være stærk og hurtig (om 5 flere år) udnyttelse af buske. Også den svagere farve spiller ikke en vigtig rolle her. Derfor søgning efter typerne af multiflorous frodig rose, sund vækst, lever godt med tehybrider i mindst en periode 5 flere år, kan have stor betydning for intensiveringen af ​​drivhusdyrkning.

Værdien af ​​R betvivles dog ikke. multiflora som grundstammer til buketroser dyrket under glas. Dette gælder især for potteopdræt, hvor brugen af ​​denne pude om nødvendigt tillader en meget signifikant reduktion af forberedelsesperioden for buske til tvang. Egnethed til potte er også forbundet med overflod, men det lave rodsystem af denne rose.