Vild rose – Hyben

Allerede i begyndelsen af ​​dette århundrede begyndte det, hovedsagelig i Tyskland, udføre selektionsarbejde inden for vilde rose - R.. canina L. Bemærket, at det er en meget forskelligartet art, både hvad angår eksterne funktioner, ligesom vækstens styrke og natur, rodfæstelse, blade, barwa i obfitość kwiatów, stikkende, form og antal pericarp, sygdomsresistens - såvel som intern, som frostbestandighed, jordkrav, levetid osv.. Det blev også anført, at på nogle typer vilde roser øjnene hos almindeligt dyrkede arter godt, løb og sorter, på andre - værre. Udvælgelsesarbejdet var derfor rettet mod at vælge de bedst mulige typer, samle så mange positive træk som muligt. På denne måde modtog tyskerne adskillige dusin forskellige typer R.. hunde, hvoraf de fleste er faldet ud i løbet af de sidste halvtreds år, mens et dusin eller deromkring har overlevet til i dag, meget brugt i produktionen.

Banebrydende arbejde på dette område blev udført af Strassheim (slutningen af ​​det sidste århundrede) og Tantau (1910—1950). Den første har store fordele inden for test af egnethed til børnehaveproduktion af mange vilde arter, også ikke-europæiske - den anden drejede sig om metodisk forskning i grundstammer, hovedsagelig R-typer. hunde. Tantau var den første til klart at definere kravene, som skal sættes på selve vaskemaskinen, og derefter den færdige busk på denne voksende grundstamme.

Tantau stiller følgende krav til selve vaskemaskinen:
1) fuldstændig modstandsdygtighed over for frost;
2) høj sygdomsresistens;
3) stærk vækst, lang vækstsæson, lang levetid;
4) lille rygsøjle;
5) produktion af stærke skud, bøjelig med en lille kerne;
6) godt, rigelig rodfæstelse;
7) rigelig frøindstilling, god modning og høj spireevne.

Med hensyn til vaskemaskinen, lever allerede med den ædle sort, Tantaus krav er som følger:
1) god sammenlægning og vellykket udvikling af den ædle sort gennem hele vækstsæsonen;
2) magtfulde, sund vækst;
3) godt, farve på blomster, der passer til en given sort og deres korrekte typiske form;
4) buskens lange levetid;
5) god tolerance over for transplantation;
6) en lille mængde rodsugere.

Som det kan ses af ovenstående, disse er meget høje krav; en plante, der opfylder dem alle, ville være en ideel grundstamme, som vi desværre ikke har indtil videre.