Væsel – Mustela nivalis

Væsel – Mustela nivalis

Væsler hører til denne gruppe af martens, som engang blev troet (og nogle gange er det troet ud) til skadedyret. det er sandt, den væsel angriber ofte lille fjervildt, som patridges og fasaner og små pattedyr, som unge kaniner og harer. Imidlertid kompenseres disse små skader ved ødelæggelse af et stort antal gnavere, som mus, gopher og hamstere. Væsler er perfekt tilpasset til at fange denne type bytte. Takket være sin slangede torso og korte ben formår den at presse sig ind i hvert mushul. Dens små ofre har ingen chance for at flygte, når de er fanget i tællekæberne 34 skarpe tænder. Dens mad består af 83% fra gnavere, w 5% med fugle, w 4% med krybdyr og frøer og v 8% fra insekter og æg og mellemstore pattedyr. Væsel er aktiv om natten. På jagt efter mad, som jeg har brug for fra 20 gør 40 g pr. dag, bliver 1,5 gør 2,5 km.

Væsel tilpasser sig enhver form for miljø, fra sletterne til de største højder. Det forekommer i Europa (undtagen Irland), i Asien og det sydvestlige Afrika. Det lægger sig i krat, hække, i krat ved kanten af ​​en skov eller mark, og endda i store haver eller gårdhave.

Væsler bevæger sig i spring på 15-50 cm og efterlader et spor svarende til sporene fra andre martens. Frontpoteudskrifter er 1,5-2 cm lange, og bagbenene er lidt kortere (4).

Væsel det er 5-9 cm kortere end en hermelin. Hanen er større end hunnen med en tredjedel, og det ville være vanskeligt at skelne den fra hunnen, hvis det ikke var for dette, at enden af ​​halen er sort hele året rundt. I de fleste områder, hvorpå det forekommer, der er personer med en kastanje-kanel-ryg og en hvid mave, både om sommeren og om vinteren (1). Overgangen mellem de to farver er ikke så klar som i hermelin, men snarere flydende og slags lacy. Væsler, der bor i nord, gør deres pels helt hvid om vinteren (2), inklusive halen.

Om foråret og efteråret er deres overgangskjole flerfarvet (3). I nogle lande skyder eller fanges væsler. Beskyttede arter.