Valg af stauder – kunst af komposition

Valg af stauder – kunst af komposition. Leger med farve, form og størrelse.

Mange stauder vokser så hurtigt, at det efter et par år kræver opdeling og genplantning. Så vi har en god mulighed for at prøve nye, interessante plantekombinationer.

Geranium og rododendroner blomstrer voldsomt i hele maj.

Aksamitne, de utroligt lyse blomster af fulde pæoner ser særligt dekorative ud ved de små azaleaer.

Funkies har meget dekorative blade. De er velegnede til halvskygge steder. De ser godt ud ved søde kød.

Epimedium (foran) og Kokoryczka har det godt i delvis skygge. Som indfødte vilde stauder kræver de næppe pleje.

Hver gartner er glad, når noget konstant blomstrer i hans have, og alt vokser vidunderligt. Det bliver dog for meget med tiden – de største stauder skal opdeles og genplantes, så de ikke kvæles andre planter helt. Den bedste måde at styre de nye planter, der opnås på denne måde, ville være at plante dem i de nyetablerede senge. Måske er det værd at kombinere dem med græs, buske eller andre stauder – i kontrasterende farver eller tværtimod, med harmoniserede farver. Mange smukt voksende stauder har lave substratbehov. Du kan plante dem hvor som helst, du vil – ikke kun i eksisterende senge, men også ved kanterne af senge plantet med buske, på et stykke græsplæne foran hegnet eller i dammen, så langt tilgroet med græs. Der er naturligvis så mange måder at designe en rabat på, hvor mange plantearter. De kan dog alle koges ned til nogle få grundlæggende principper: vi kombinerer planter med en kontrastfarve eller planter med harmoniserede farver, vi understreger forskellene i deres former, såsom blad- eller blomsterstørrelse og plantehøjde. Du kan også kombinere forskellige plantearter side om side, ved f.eks. at kombinere stauder med græs, buske, pæreplanter eller med sommerblomster. Det vigtigste, at lave et element begge efter farve, og bladernes form dominerede den hele gruppen af ​​planter, og dermed bestemme dens karakter. En kombination af for mange helt forskellige planter ser generelt ikke godt ud.

Farverige forårstilbud. Sibiriske pærer, narcyzy, Hyacinter er udsmykningen af ​​det flerårige blomsterbed da, når kun de første blade af andre planter kommer ud af jorden. Om foråret har de alle rabatterne for sig selv, senere, når de mister deres skønhed, vil blive dækket af frodig voksende stauder.

Farverige plantesammensætninger, nøje planlagt.

Stauder og sommerblomster. En seng designet på en sådan måde kræver en grundlæggende "struktur" af stauder, helst med lignende former og farver. Sommerblomster, der skifter hvert år, gør blomsterbedet mere varieret. Takket være dem kan du spille uendeligt og prøve nye kombinationer af farver og former igen og igen. Sommerblomster anbefales især til flerårige senge: dress code (lyserød, hvid), czarnuszka (lavendel), smagliczka ved havet (Violet, hvid), rudbekia (gul, Rød), gailardia (gul, orange), fingerbøl, salvie (Rød, Violet), katost (lyserød, hvid), kosmos (lilla, lyserød, hvid), gillyflower (lavendel, hvid), dekorativ tobak (lyserød, hvid), fløjl (gul, orange), werbena (mørk lyserød, hvid), zinnia (lyserød, hvid).

Stauder og græs. I sådanne kombinationer vendes forholdene om: græs danner et roligt element, forbinder forskellige, stærkt blomstrende stauder. Fordi meget græs kræver, at det er tørt, dårligt underlag, de skal hellere kombineres med stauder til stenhaver, tåler tørre overflader. De kan for eksempel være en klippe guldsmed, gul kamille, du forgylder (Chrysopsis), haveklokke, pyrethrum, en nellike af kort. geranium, stjernen, len, sasanka, sten, rojnik murowy, sedum, speedwell.

Stauder og rododendroner. Alle stauder, der kan lide løs, kan plantes i sådanne senge, surt medium – tawułka, en kran, picnic (Smilacina), thiarella, hjerter. Rabatten ser den smukkeste ud, hvor stauder plantet foran rhododendroner helt dækker overfladen af ​​underlaget.

Blade og blomster – den lilla speedwell skinner foran den fløjlsagtige, grå skærsilden (til venstre). Squill, funkie (nedenunder) og hyacinter i et runianka-tæppe skaber en usædvanlig og interessant kombination.

Farvekontraster: lilla salvie foran gul guldfisk (Asfodelinje) eller en holm sommerasster i et hav af gylden gul rudbeckia ser rig og udsmykkede ud, at begge intense farver ikke vises i samme mængde.

Vilde stauder gør plænen til en flerfarvet, blomstrende eng.

Blomsteng i de senere år er det blevet meget moderigtigt, fordi det ser godt ud, ikke kræver meget pleje. Ofte skal der imidlertid gå flere år, før flerfarvede blomster vokser blandt græsset. Ventetiden til den endelige effekt kan afkortes, ved at plante grupper af vilde stauder blandt græsset. De er perfekte til dette, f.eks.. forgyldning, geranium, afbrydere, rød og hvid groyne Centrantus.