Kasvaa ja tuottaa ruusuja Puolassa

Kasvaa ja tuottaa ruusuja Puolassa.

Kiinnostus ruusua kohtaan poikkeuksellisen arvokkaana koristekasvina, joka näkyy kaikkialla maailmassa, on vaikuttanut myös maamme. Ensimmäiset kiinnostuksen kohteet Puolassa ovat peräisin 1800-luvun jälkipuoliskolta, ruusujen viljely keskittyi kuitenkin pääasiassa magnaatti- ja joihinkin kartanoihin. Tuolloin ruusuja kasvatettiin melkein yksinomaan henkilökohtaiseen käyttöön, perustuu Länsi-Euroopan valikoiman johtaviin tehtäviin, joten ensinnäkin kunnostustyöntekijöille (Rosa hybrida bifera hort.).

Maamme merkittävä edistysaskel ruusujen suosimisessa laskeutuu 1900-luvun alkuun. Ensimmäiset ruusutarhat perustetaan sitten, jotka edistävät merkittävästi näiden kasvien tuontia kotipuutarhoihin, ja, yhä vakavampina määrinä, julkisille viheralueille.

Tällä hetkellä viljely lasin alla alkaa kehittyä (enimmäkseen ruukuissa) kaupallisessa mittakaavassa suurkaupunkikeskuksissa.

Tämän vuosisadan ensimmäisellä neljänneksellä havaitaan ruusun taimitarhan tuotannon erittäin dynaaminen kehitys ja niiden soveltamisalan kasvu.. Tuolloin perustettiin useita erikoistuneita lastentarhoja, suoritetaan korkealla tasolla parhaiden eurooppalaisten mallien mukaisesti; nämä taimitarhat tarjoavat useita satoja lajikkeita, kattavat tällä hetkellä parhaat ja tehokkaimmat lajikkeet. Tuolloin perustetaan myös asteittaiseen kasvihuoneviljelyyn erikoistuneita puutarhatiloja. Tällä alueella yritämme saada kiinni muusta maailmasta.

Kiinnostus ruusuja kohtaan kasvaa yhä useamman ruusunystävän keskuudessa, ja kuntien viheralueiden hoidon osalta, joka näkee kimppuruusuissa erinomaiset koriste-arvot ja käyttää näitä kasveja massamittakaavassa.

Viime vuosina ennen toista maailmansotaa meillä oli jo erinomainen lastentarhatuotanto maassa, perustuu Länsi-Euroopan malleihin ja valikoimiin. Taimitarhatuotannon ja ruusujen viljelyn maaperän valtava edistyminen ei liittynyt kasvihuoneviljelyn asianmukaiseen kehitykseen. Tätä viljelyä ei suosinut kukkien merkittävä tuonti ulkomailta, erittäin erikoistuneista tuotantomaista, ja hintapolitiikka, joka ei tuolloin taloudellisissa suhteissa muodostunut menestyksekkäästi kotimaiselle tuottajalle.

Ruusujen kaupallinen viljely kattaa kaksi pääsuuntaa: taimitarhan viljely ruusuja, eli pensaiden tuotanto, ja leikkokukkien viljely, maassa ja lasin alla. Tähän voit lisätä myös hedelmäkasveja, joka on viime aikoina edistynyt merkittävästi maassamme.