ROSEIDEN TUKI – Puolassa viljeltyjä lajikkeita

ROSEIDEN TUKI – Puolassa viljeltyjä lajikkeita

Voidaan sanoa liioittelematta, mikään koristekasveista ei kiinnosta kasvattajia niin paljon, kuin ruusu. 1800-luvun viimeisiltä vuosilta lähtien oli niin paljon uusia lajikkeita, että tänään on noin tusina tuhatta. Puolassa lajikevalikoima on jo pitkään ollut runsas ja monipuolinen, koska taimitarhamme ovat aina tuottaneet parhaat ja kauneimmat lajikkeet maailmanlistalla.

Tämän vuosisadan alussa ensimmäiset kimppuruusulajikkeet - R.. polyantha hort., joka ei kunnostajien tavoin selviytynyt liian kauan laajasta viljelystä. Heillä oli kuitenkin suuri rooli, rikastuttaa puistojemme kasvistoa, uudet viheralueet ja puutarhat, korkeat ja kestävät koriste-arvot. Ensimmäinen niistä, mitä meille istutettiin, että: Clotilde Soupert, Katherine Zeimet, Neiti Norbert Levasseur, Tai nojaa Rose, Aennchen muller, Ellen Poulsen, Rouva Jules Gouchauld; myöhemmin tuli: Marsalkka Foch, Verdun, Goldlachs, Maailman kunnia. Lisäksi silloinen yleinen Bourbon-ruusu löydettiin hyvin usein (R. Bourbon jälkeen) Malmai-pojan muisto, joka on ollut erityisen ansiokas etenkin julkisten viheralueiden kannalta, melkein 100 vuoden ajan arvostetuimpien ja massaistutettujen lajikkeiden rivillä.

1920-luvulla vihreille alueille otettiin käyttöön ensimmäiset kimppuhybridilajikkeet (R. polyantha hybrida hort.). Tässä ovat tärkeimmät niistä: Hän voisi, iDistinction, Dorothy Dix, Elsę Poulsen, Joseph Guy, Kirsten Poulsen, J. F. Mullerin tulivalo, Heidekind. Tämän rodun myöhemmät lajikkeet sisältävät: Dagmar Spath, D. T. Poulsen, edistystä, Rouva van Straaten Nesistä, Ingar Olsson, Donald Prior, Anne Mette Poulsen, Helgoland, Rouge. Właśnie róże bukietowe tej rasy były w ostatnich latach przed wojną najpospoliciej sadzone na terenach zieleni miejskiej, syrjäyttäen yhä enemmän sen vanhoja pienikukkaisia ​​sisaria.

1920-luvulla näimme myös Puolassa massiivisen teehybridien laajenemisen (R. hybrida pois.) ja Pernet-hybridit (R. pernetiana hort.). Hybridit kilpailevat menestyksekkäästi peruskorjaajien kanssa, ja myös harvoin viljeltyjen Bengalin ruusujen kanssa (R. chinensis var. semperflorens Koehne), teejuhlat (R. odorata Makea) ja Burbonnen hallitsivat melkein kokonaan tuollaiset suurikukkaisten ruusujen kokoelmat, tuo enemmän ja mielenkiintoisempia väriyhdistelmiä, jalommat muodot, runsas kukinta. Ominaisuudet 1920-luvulla yleisesti viljeltyjen ruusujen valinnasta olisivat puutteelliset, jos edellä mainitut kilpailut jätetään huomiotta. Uudelleen asentajille se on jo sananlaskuinen "joutsenlaulu". Niiden osuus on keskimäärin vain noin 10% lajikkeiden valinta. Lajikkeisiin, kuten alussa mainittiin, avaa ruusujen uran maassamme 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa, siellä oli useita kymmeniä, joista seuraavat korostuivat etualalla: Kapteeni Christy, Kapteeni Hayward, Sutherlandin herttuatar, Rouva Karl Druschki, Georg Arends, Georg Dickson, Heinrich Munch, Hugh Dickson, Magna Charta, Mister John Laing, Terveisiä Saksista, Ulrich Brunner viilaa.