SIIRRETTÄVIÄ LAHJOITA KOSKEVAT VAATIMUKSET

SIIRRETTÄVIÄ LAHJOITA KOSKEVAT VAATIMUKSET

Nurmikko, joka on tarkoitettu nurmikon perustamiseen, jolla on erityisiä toimintoja (pitäisi olla seuraavat ominaisuudet:
– sopiva kasvilajikoostumus ja hyvä elinvoima,
– voimakas juurikasvusto mahdollisimman ohuesta substraatista,
– helppo irrottaa alustasta,
– nurmikon laastarin suuri repäisylujuus irrotuksen ja käsittelyn aikana,
– pieni paino.

Tulevan nurmikon nurmikasvien lajikoostumuksen tulisi täyttää jo keskustellut vaatimukset nurmikon tyypistä riippuen, elinympäristöolosuhteet, käyttötavat jne.. Näistä syistä useilta luonnonpaikoilta kerättyä nurmikkoa käytetään vain nurmien luomiseen, sitä voidaan kuitenkin käyttää hyvin harvoin ja pienessä mittakaavassa laadukkaiden nurmikoiden muodostamiseen.

Suuren määrän juurien saaminen mahdollisimman ohuesta nurmikerroksesta mahdollistaa niiden siirtymisen ja paremman kasvien kehityksen määränpäässä. Siksi valmistettaessa turve erityisissä paikoissa, on välttämätöntä käyttää tällaista alustaa ja suorittaa ylläpitohoitoja, vaikeuttaa tai mahduttaa juurien kasvua ja kehittymistä syvemmälle. Tämä voidaan saavuttaa luomalla riittävän ohut kerros hedelmällistä substraattia, säännöllinen pintaruiskutus, joka pitää juuret kosteassa, matalassa kerroksessa, ja järjestämällä kasvualusta viljelyyn erilaisille alustoille, jotta juuret eivät kasva syvyyteen.

Nurmikon erottamisen helppous substraatista tai käytetystä substraatista on sitä suurempi, sitä vähemmän substraatti on kasvanut juurilla ja vähemmän osia on vaikea leikata. Nurmea on helpompi leikata alustasta, jolla on paljon orgaanista ainetta kuin alustalta, jossa on paljon hiekkaa tai soraa. Juuret osoittavat myös erilaista tarttuvuutta käytettyihin ratapölkkyihin. Betonin pinta pitää juuret melko tiukasti, kuitenkin on melko helppo erottaa ne siitä. Toisaalta ruohonjuuret eivät tartu folioon ja muoviin tehtyihin pohjapintoihin. Siksi folioon valmistettu turve on helpoin poistaa.

Nurmikon murtolujuus poiston aikana riippuu alustan paksuudesta ja tyypistä, niin sen painon, kosteuden ja juurikasvun asteen suhteen. Alhaisen orgaanisen aineen substraatista poistettu turve voi olla kaksi kertaa niin raskas kuin saman paksuus, mutta poistettu turvesubstraatista samalla kosteusasteella. Raskaampi nurmikko on yleensä helpompi repiä. Turve-alustan kosteuttaminen, ja siksi korkealla vesikapasiteetilla, voi aiheuttaa sen massan kasvavan useita kertoja. Suurimman naarmuuntumiskyvyn osoittaa turve-alustalle ja kalvopohjalle valmistettu turve. Näissä olosuhteissa juuret muodostuvat tiheiksi, tuntui kutovan, joka ei vaurioidu poistamisen aikana.

Kahdella menetelmällä on käytännön merkitystä nurmikon tuotannossa nurmikon perustamiseksi: käyttämällä luonnollista maaperän substraattia ja substraatteja, jotka on erotettu alustasta läpäisemättömillä materiaaleilla.