Lanta

Lanta.

Hyvin kompostoitua lantaa voidaan käyttää alkukeväästä valmisteltaessa maata viljelyyn. Jos otamme sen irti syksyllä, talvella suuri osa typestä huuhdellaan siitä pois. Syksyllä voimme käyttää tuoretta lantaa. Ennen kevään tuloa, se hajoaa hitaasti maaperässä muutaman kuukauden ajan. Tällainen lanta on peitetty paljon ohuemmalla maaperällä kuin kompostoitu lanta. Tämä tarjoaa paremman pääsyn happeen, jota tarvitaan lannoitteen nopeaan levittämiseen. Tuoretta Obornikia ei myöskään tulisi käyttää alennuksiin, jolla kasvit jo kasvavat, koska siitä vapautuu suuria määriä ammoniakkia ja voi vahingoittaa niiden juuria. Lähde on erittäin tärkeä, josta lanta saadaan. Jos olemme orgaanisia, emme saa käyttää intensiiviviljelystä peräisin olevaa lantaa, joka käyttää hormoneja ja antibiootteja. Arvokkain on hevosen ja karjan lanta. Sian lanta sisältää vähemmän kalsiumia, mutta paljon fosforia. Lintulannoitteelle on ominaista suuri määrä ravinteita. Tuoreita lintujen ulosteita ei tule käyttää, koska se voi polttaa kasvien juuria. On parasta kompostoida se muun jätteen kanssa. Lanta sekoitetaan yleensä kypsän kompostin kanssa ennen maaperän ruokintaa 1:1.