Silkkiäistoukkien viljely

Silkkiäistoukkien viljely

Mulperin silkkiäistoukkien sairauksien vaikutus (Bombyx mori L.) kookonien tehokkuudesta Puolassa.

Kookon-tehokkuuden vertailu mulperisilkkamatotiloilla Puolassa ja alan johtavissa maissa, kuten Japani, Italia, Venäjä ja muut, pistettä, että puolalaiset kasvattajat saavuttavat keskimäärin vain 50% mahdollinen jalostustehokkuus. Tämä pätee kookonien keräämiseen Puolassa, per gramma kasvattajille lähetettyä grenaa. Puolassa on kuitenkin monia kasvattajia, kuka vastaa heidän satoaan, ja jopa ylittää johtavien silkkiäistoukkien kasvatusmaiden keskimääräisen sadonkorjuun (Golański 17). Se tunnetaan myös, että samoille ulkomailla ja Puolassa kasvatetuille roduille on usein ominaista korkeammat arvot Puolassa, kuin ulkomailla, varsinkin kun on kyse koteloiden koosta ja painosta, kookonien silkkipitoisuus ja kotelon kelautumattoman langan pituus.

Muutama vuosi toisen maailmansodan jälkeen japanilaiset alkoivat tuottaa arvokkaita useita hybrideja (polyterapia). Niiden suorituskyky, erityisesti teollisuus, verrattuna tähän mennessä toistettuihin roduihin ja niiden hybrideihin, kasvanut 50%. Nämä hybridit, japanilaisella lisenssillä, Italialaiset alkoivat tuottaa niitä 1950-luvulla ja toimittaa niitä muihin Euroopan maihin (28). Myös Puola 1958 r. käyttää italialaista ja japanilaista alkuperää olevia greny-polyhybridejä. Japanilainen grena osoittautui paremmaksi, ja siksi olemme tuoneet tuontia viime aikoina 33 vain Japanista. (36, 48, 53, 54). Samanaikaisesti asianmukaisten rotujen valintaa ja omien polyhybriidien tuotantoa alettiin Milanówekin luonnonsilkkilaboratoriossa ja Krakovan silkkikasvatuslaitoksessa. (5, 6, 48).

Positiivisten tulosten saaminen tekisi Puolasta riippumattoman ulkomaisten grenan tuonnista, ja lisäksi siitä voisi tulla pohja kranaattiteollisuutemme laajentumiselle, koska muut sosialistiset maat ostavat mielellään meiltä hyvän polyhybridin. Tutkimuksen nykytilassa nämä näkökulmat ovat vain visio tulevaisuudesta.

Yksi syy vähäiseen jalostustehokkuuteen, ja siten teollisuus, Puolan silkkiteollisuus on epäilemättä sairauksien yleinen esiintyminen maatiloilla ja tehokkaiden toimenpiteiden puuttuminen niiden torjumiseksi. Kasvattajille aiheutuneiden tappioiden määrä, PZU: ta ja teollisuutta maatilojen sairauksien seurauksena ei vielä tunneta. Ensimmäinen yritys esitellä tämä kysymys tilastollisissa puitteissa ovat Krakovan maatalouden sotilasyliopiston opiskelijoiden pro gradu -tutkielmat, jotka suoritetaan Silkkiäistoukkien jalostusosastolla, kirjailijan valvonnassa., sairauksien esiintymistiheydestä Puolassa vuosina 1956–1960, (10, 23, 34, 37, 52) ja kirjoittaja (20, 21, 22). Niniejsza praca jest wstępem do opracowania drugiego etapu, ts.. arvioida sairauksien maatiloille aiheuttamia aineellisia vahinkoja.

Puolassa esiintyvistä mulperisilkkimato-taudeista keltaisuus aiheuttaa suurimmat tappiot, kuolleisuus ja mätäneminen. Kulutus aiheuttaa paljon vähemmän vahinkoja, muskardiini ja pehryna.

Keltaisuus (ydinpolyhedroosi) aiheuttaa bakteeri Borrelincvirus bombycis P., joka tulee hemolymfiin kautta? vahingoittunut iho tai ulkoisesti tartunnan saaneiden mulperilehtien kautta ruoansulatuskanavan kautta. Eri kudosten ytimissä tämä virus tuottaa proteiinipitoisuuksia monikulmioisten plakkien muodossa, joita kutsutaan polyhedriksi. (11, 14, 16, 18, 21, 27, 32, 49). Näiden bakteerien suurin vaara on tässä, että he pääsevät munien läpi, ja mahdollisesti siittiöitä, siirtyä sukupolvelta toiselle piilevässä tilassa ja aktivoida niiden tuhoavat vaikutukset, niiden lisääntymisen suotuisien olosuhteiden mukaan (4, 9, 50).