Kärppä – Mustela erminea

Kärppä – Mustela erminea

Kun jyrsijät lisääntyvät ja muuttavat peltoja ja niittyjä suureksi maanalaisten käytävien sokkeloksi, heidän luonnolliset vihollisensa ilmestyvät välittömästi. Sohvat ja kestot alkavat nousta tällaisessa maastossa. Myös haikarat ja haikarat kokoontuvat. Yöllä monet hiiret lopettavat elämänsä yölintujen kynsissä tai ketun hampaiden keskellä. Maan kukkulat todistavat jälkimmäisen öisistä vierailuista hiiripesäkkeisiin aamulla. Hermiini on myös jyrsijöiden tuhoaja. Hän asuu kaikkialla Euroopassa, Välimeren aluetta lukuun ottamatta, Pohjois-Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Sitä esiintyy pääasiassa tasangoilla ja kukkuloilla; vuorilla se voi saavuttaa korkeuksia 2000 m. Se ruokkii pääasiassa jyrsijöitä, suotuisissa olosuhteissa se saa kiinni nuoret jänikset, se syö kuitenkin myös sammakoita, liskoja, etanat ja hyönteiset. Kärppä, kuten muut martenidat, ne lisääntyvät kahtena kiinteänä ajanjaksona. Ensimmäinen, on helmikuu tai maaliskuu; munasolu, sitten alkio kehittyy normaalisti ja naaras synnyttää 8-10 viikon raskauden jälkeen. Toinen astutuskausi tapahtuu heinä- ja elokuussa. Tässä tapauksessa alkio pysyy piilevänä kohdussa. Naiset ovat raskaana yhdeksän kuukautta ja synnyttävät 4 tehdä 7 nuoria melkein samaan aikaan ensimmäisen ryhmän kanssa, ts.. huhtikuusta kesäkuuhun. Uros huolehtii myös pentueesta.

Kärppä (1) se on 30-41 cm pitkä hännän kanssa (3—12 cm). Sen paino on 125-350 g. Naiset ovat noin kolmasosa pienempiä ja kevyempiä kuin miehet. Eermine-kesämekko on kanelivärin takana, melkein valkoinen vatsassa. Hännän pää on aina musta, mekon väristä riippumatta. Talvi, kun siemennesten turkki muuttuu valkoiseksi, hännänpää, silmät ja suu pysyvät mustina (2). Hermiini liikkuu eri pituisina hyppyinä, sijoita aina takajalat etujalkojen jättämiin raitoihin. Kun olet kävellyt lumen läpi, näet tasaisen jalanjäljen polun, joka on jätetty 20-70 cm: n etäisyydelle toisistaan (3). Etutassuilla on 2 cm pitkä ja 1,5 cm leveä, takajalat vastaavasti 3,5 i 1,3 cm (4).

Monissa maissa ermiinit ammutaan tai jäävät loukkuun niiden arvokkaan turkin takia.

Suojatut lajit.