Lumikko – Mustela nivalis

Lumikko – Mustela nivalis

Lumikot kuuluvat tähän martenien ryhmään, joka kerran uskottiin (ja joskus siihen uskotaan) tuholaiselle. se on totta, tuo lumikko hyökkää usein pieniin höyhenriistoihin, kuten pensaset, fasaanit ja pienet nisäkkäät, kuten nuoret kanit ja jänikset. Nämä pienet vahingot kompensoidaan kuitenkin tuhoamalla suuri määrä jyrsijöitä, kuten hiiret, gopher ja hamsterit. Lantut on sovitettu täydellisesti saamaan tämän tyyppinen saalis. Käärmeellisen vartalonsa ja lyhyiden jalkojensa ansiosta se onnistuu puristumaan jokaiseen hiiren reikään. Sen pienillä uhreilla ei ole mahdollisuutta paeta, kun ne ovat kiinni laskentaleukoissa 34 terävät hampaat. Sen ruoka koostuu 83% jyrsijöiltä, w 5% lintujen kanssa, w 4% matelijoiden ja sammakoiden ja v 8% hyönteisiltä, ​​munilta ja keskisuurilta nisäkkäiltä. Lumikko on aktiivinen yöllä. Ruokaa etsimässä, jota tarvitsen 20 tehdä 40 g päivässä, pysyy 1,5 tehdä 2,5 km.

Lumikko sopeutuu kaiken tyyppiseen ympäristöön, tasangolta suurimpiin korkeuksiin. Sitä esiintyy Euroopassa (paitsi Irlanti), Aasiassa ja Lounais-Afrikassa. Se asettuu paksuihin, pensasaidat, metsän tai pellon reunalla, ja jopa suurissa puutarhoissa tai maatilan pihoilla.

Lantut liikkuvat 15-50 cm: n harppauksin, jolloin jäljelle jää muiden martenien jälkiä muistuttava polku. Etutassut ovat 1,5-2 cm pitkiä, ja takajalat ovat hieman lyhyempiä (4).

Lumikko se on 5-9 cm lyhyempi kuin ermine. Uros on naaraspuolista suurempi kolmanneksella, ja sitä olisi vaikea erottaa naispuolisesta hermostosta, ellei sitä olisi, että hännän kärki on musta ympäri vuoden. Useimmilla alueilla, jolla se tapahtuu, on yksilöitä, joilla on kastanjan-kanelin selkä ja valkoinen vatsa, sekä kesällä että talvella (1). Kahden värin välinen siirtymä ei ole yhtä selkeä kuin hermostossa, mutta melko juokseva ja eräänlainen pitsinen. Pohjoisessa asuvat lumikot muuttavat turkiksensa täysin valkoiseksi talvella (2), mukaan lukien häntä.

Keväällä ja syksyllä heidän siirtymäpuku on monivärinen (3). Joissakin maissa lumikot ammutaan tai jäävät loukkuun. Suojatut lajit.