Pelkuri – Putorius putorius

Pelkuri – Putorius putorius

Kaikilla nisäkkäillä on tuoksurauhaset. Ne sijaitsevat kehon eri paikoissa. Monet lajit orientoituvat ensisijaisesti hajun perusteella ja käyttävät näiden rauhasten eritteitä viestintävälineenä. He jättävät sen kiville, maassa, puunrungoilla ja oksilla, siten määrittelemällä heidän olemassaolonsa alueen. Jos joku tunkeilija ylittää tämän rajan, asettaa itsensä hyökkäysriskiin. Tuoksurauhasilla on myös tärkeä rooli parittelukauden aikana, parinmuodostuksessa tai jopa enemmän puolustuksellisena toimenpiteenä, estää kaikki hyökkääjät. Se on puolustuslaite, jotka johtuvat toissijaisesta evoluutiosta, se on erittäin merkittävä pelkurissa. Hän käyttää peräaukkojaan pelotellakseen vastustajan. Koiran tai ketun jahtaama se sirottelee ympäristöään lialta, mikä antaa hänelle mahdollisuuden välttää vainojien hampaat melkein välittömästi. Pelkurit asuvat tasangoilla ja vuoristossa, pelloilla ja metsässä, ja usein lähellä asutusta. Hän pitää veden läheisyydestä. Sitä esiintyy suuressa osassa Eurooppaa. Idässä sen esiintymisen raja on Volga, Don i pasmo Uralu. Sitä ei ole Irlannissa, Skandinavian pohjoisosassa, Adrianmeren rannalla ja Balkanin eteläosassa. Afrikassa se löytyy Marokon luoteisosasta.

Pelkuri ruokkii matelijoita, sammakot ja hyönteiset sekä pienet selkärankaiset, hyökkää usein pieniin peleihin. Siksi, mutta myös kaunis turkki, se ammutaan tai jää loukkuun joissakin maissa. Vain ampuma-aseet saavat metsästää Puolassa.

Pelkurin läsnäolosta (1) viiden sormen painos tassuistaan ​​ja ulosteistaan ​​todistavat (6—8 cm pitkä ja 12 mm paksuus) kierretty köyteen (3). Etutassun jalanjäljellä on mitat 2 päällä 3,5 cm, takaosa - 4 päällä 4,5 cm (4).

Steppeinen pelkurit (Putorius eversmanni) (2) siinä on mustaa ja kellertävää turkista. Se liikkuu hitaasti Kaakkois-Euroopan metsäisillä steppeillä, joissa se asuu. Se on laji, jota esiintyy pääasiassa pelloilla.

Molemmat lajit lisääntyvät samalla tavalla. Astutuskausi on maaliskuusta huhtikuuhun, mutta joskus se ulottuu kesäkuuhun.

Naaras 40–43 päivän raskauden jälkeen synnyttää poikia huhtikuun ja elokuun välisenä aikana maanalaisessa piilopaikassa. Pentueessa on 4-9 poikaa, jotka alkavat näkyä 28-36 päivän kuluttua. Nuorista pelkureista tulee aikuisia ja lisääntyviä yhdeksän kuukauden kuluttua. Molemmat näistä lajeista lisääntyvät samalla tavalla.

Riista.