parveke

parveke

Parvekkeet – se on rakennuksen yleisin toiminnallinen ja koristeellinen elementti. Vuosisatojen ajan sen muoto ja koko ovat saaneet niin monia eri muotoja, ettei kukaan voi määritellä sen jatkokehityksen rajaa. Uudet rakennus- ja materiaaliratkaisut avaavat suunnittelijoille laajat mahdollisuudet, mahdollistaa julkisivutason rikkaan muotoilun.

Maxwell Ery esittelee kirjassaan "Fine Bulding" parvekkeen arvoja ja hyötyarvoja: ”Parveke on tämä huoneistolle, mikä puutarha kodille: vapaa-ajan laajentaminen ulkoilmaan, paeta sulkemisesta, kosketus luontoon. Ensimmäinen tehtävä on hajottaa klaustrofobian tunne avaamalla ympäröivään tilaan ". Parvekkeen avulla voit mennä ulos, paeta suljetusta sisätilasta, olla yhteydessä laajaan tilaan. Se luo mahdollisuuden katuelämän monisuuntaiseen tarkkailuun, vehreyden ulkopuolella.

Parveke aiheuttaa suhteellisen vähän varjostusta alemmassa huoneessa. Sen haittana on sivukannen puuttuminen, suojaamaan tuulelta ja rajoittamaan sen käyttö kesäkuukausiin ja sateettomiin päiviin. Tämä haitta voidaan poistaa jossain määrin rakentamalla lasiseiniä, ripustamalla markiisit, käyttämällä kiipeilykasveja, josta - sopivilla tuilla ja ritilöillä – voit luoda vihreitä seiniä tai huvimajoja.

Parvekkeen muotoilu ja luovuus vaikuttavat parvekkeen muotoon ja kokoon, rakentaminen, materiaalivalikoima, väri-, paikka julkisivulla. Parvekkeet ovat yleensä pieniä, iso, Yksittäinen, Kaksoset, kytketty sarjaan, kulma, rakennuksen avant-corpsissa. Ne eroavat paitsi koosta, mutta myös parvekelevyjen ja kaiteiden muoto.

Puiset parvekkeet näyttivät olevan aikaisintaan. Tähän asti löytyy taloja pikkukaupungeista ja joistakin kylistä, jonka päätyseinät on varustettu parvekkeilla, jotka yhdistyvät ullakkohuoneisiin. Ylemmissä taloissa (yksikerroksinen) ne koristavat usein etuosan korkeutta, jopa koko pituudeltaan. Näiden parvekkeiden erottamaton osa ovat vaakatasossa tai pystysuunnassa olevista laudoista valmistetut kaiteet, usein koristeellisesti leikattu. Kiviparvekkeet – aiemmin se oli tyypillinen osa kaupunkien vuokrataloja. Profiloitu, kivilaatat asetettiin runsaasti veistettyihin tukiin. Laatan päällä oli kaide kivipylväillä. Painostaan ​​huolimatta, kiviparvekkeilla oli luonteeltaan avoimet veistokset ja pitsi; olivat täysin integroituneet julkisivun taustaan.

W XIX w. parvekkeet rakennettiin teräspalkkeista valmistetuille tuille, meshillä ja koristeellisesti viimeistelty stukilla. Toinen tämän ajanjakson parvekkeiden muunnelma oli sulakkeiden ja kaiteiden ratkaisu valuraudasta. Mutta vasta 1900-luvulla. parvekeratkaisut ovat saavuttaneet ennennäkemättömän monipuolisuuden. Kuten parvekelevyt, kaiteet olivat myös erilaisia, ja erilaisten materiaalien - puun - käyttö, teräs, kivi, betoni, lasi ja muovi – sallittu heidän rikas muotoilu. Asuinrakennusten suuret pinnat, joissa on paljon parvekkeita, havainnollistavat kubatuurin jakautumista lukemattomiin pieniin huoneistoihin, omistamalla parveke. Näiden arkkitehtonisen taiteen tuotteiden ei kuitenkaan pitäisi jäädä vain taiteeksi, olisi hallinnoitava asianmukaisesti. Parveke ei ole ylimääräinen säilytystila esineille, jotka eivät mahdu sisälle. Hän ei myöskään ole ontuva, jossa turhia huonekaluja varastoidaan väliaikaisesti, laatikot ja matkalaukut, pehmustetut ruukut ja altaat. parveke – aivan kuten sisätilojen sali – se on huoneiston ulkoinen näyttely. Tämä velvoittaa vuokralaisia ​​pitämään yllä tällaista järjestystä, kuin sisätiloissa; taloudenhoitoa voitaisiin kutsua mini-ohjelmaksi: se on tavallinen ehdollinen vaatimus; Laajennettu ohjelma sisältää koristelun – enemmän tai vähemmän – parveke vehreällä ja kukilla.

Parvekkeiden järjestämisen helpottaminen tuleville käyttäjille, konttien järjestely - ja jopa toteutus - tulisi suunnitella jo arkkitehtisuunnittelun vaiheessa.