Rakennuksen julkisivun estetiikka

Rakennuksen julkisivun estetiikka

Windows, salkku, parvekkeet ja loggiat on järjestetty rakennuksen julkisivutasolle sommittelun pohjapiirroksen viivojen leikkauspisteissä, luoda arkkitehtonisia rytmejä.

Kun keskustellaan asuinrakennusten julkisivujen rytmeistä, on otettava huomioon näiden julkisivujen pintoihin liittyvät rytmit. Ne vaikuttavat arkkitehtoniseen rytmiin 4 tekijät:

• rakennuksen tarkoitus ja toiminnallinen asettelu,

• seinien järjestely, pylväät, enimmäismäärät,

• tiilijärjestely, ontot tiilet, esivalmistetut tuotteet, seinärakenteiden järjestely, ikkunat, parvekkeet, loggii,

• yllä olevien elementtien muodot, koriste-elementit, väriliuos, ikkuna-aukkojen järjestäminen, parvekkeet, loggii – ne voivat muodostaa säännöllisiä tai epäsäännöllisiä rytmejä.

Pisteet, jotka määräävät yllä olevien elementtien järjestelyn, voidaan sijoittaa suorakaiteen tai lävistäjän ruudukkojärjestelmään. Koriste-elementtien rytmit, kipsilohkolaskut, kivi, keraaminen, julkisivun värien rytmikäs koostumus - ne luovat julkisivun luonteen.

Rytmi- ja korkeusjärjestelmän elementtien värikoostumuksen tulisi liittyä näiden elementtien toiminnallisiin ominaisuuksiin, korostavat voimakkaasti suunnitellun julkisivun luonnetta, yhdessä esiintyvien lineaaristen jakojen kanssa, ikkuna-asettelut, parvekkeet ja loggiat.

Rytmin luettavuus saavutetaan oikealla lukumäärällä elementtejä; liian monet heistä häiritsevät rytmiä. Myös elementtien mitat tulisi valita oikein - pienten koriste-elementtien rytmi, käytetään suuressa koneessa, se voi hämärtää rytmien puhtauden. On suositeltavaa korostaa väreillä tai tekstuureilla loggian sivuseinien rakentamisen rytmiä, ikkunaluukut, parvekelautojen maku. Julkisivun väriratkaisuissa on suositeltava vaaleat värit. Pysty- ja vaakasuuntaisten raitojen väri- ja tekstuurierottelu tuo esiin rakennuksen toiminnalliset piirteet, korostamalla portaita, asuinalueiden asettelu. Vahvistaminen, Säännöllisesti järjestettyjä kukkia sisältäviä astioita voidaan käyttää rytmin korostamiseen. Kaikilla mainituilla ja toteutetuilla ratkaisuilla on ratkaiseva vaikutus rakennuksen visuaaliseen ulkonäköön, katu, siirtokunnat.