Als planten voedsel willen

Planten groeien goed, ze bloeien prachtig en dragen dan pas een overvloedige oogst, als ze voldoende voedingsstoffen hebben. Ze halen ze voornamelijk uit de grond, dus wees voorzichtig, dat het niet zou worden gesteriliseerd.

Minerale meststoffen voorzien planten van alle elementen die nodig zijn voor het leven, maar ze beroven de bodem van het leven. Hun verliezen moeten elk jaar worden aangevuld. Met natuurlijke bemesting, tuinders voeden de grond in plaats van planten.

Dankzij de regelmatige aanvoer van organische stof blijft de grond vruchtbaar en kunnen de planten daar waar nodig van profiteren. Dan is er geen risico op overbemesting. Als we al minerale meststoffen gebruiken, het is het beste om ze toe te voegen aan de compost.

Naast de bekende mest (koe, kip) en drijfmest in de biologische tuinbouw worden verschillende soorten meel gebruikt – bot, geil, van zeewier en bloed – zeer rijk aan voedingsstoffen.