Andere twistors

schakelaar 2Soort met loof, niet zelden halfhouten stengels

Het zijn meestal vaste planten, opgroeien tot 2 meters hoog. Ze versieren zelden appartementen, vooral vanwege de onaantrekkelijke bloemen (Streptocarpus caulescens). Soms wordt de twist in potten gekweekt (S. scucorum), een plant van 30 cm hoog, met blauwviolette bloemen met een diameter van 2,5-3 cm, groeit afzonderlijk uit de bladoksels op lange stelen.
Wij fokken deze groep romp voornamelijk uit scheutstekken, niet erg jonge scheuten in secties van 4-6 cm snijden. De stekken wortelen het hele jaar door goed, min of meer daarna 2 weken na het planten.

Soorten die maar één blad produceren

Het blad blijft aan de grond plakken, en vanaf de basis groeit een bloeiwijze scheut. De gedraaide paren van deze groep zijn buitengewoon decoratief, Vanwege de grote problemen met de teelt en reproductie worden ze echter zelden in appartementen gezien. De bekendste soorten zijn het gedraaide paar van Wenland (Streptocarpus venlandii) en de gigantische draai (S. grandis). Beide zijn van korte duur. Onder natuurlijke omstandigheden kan hun blad reiken 1 m lang en 80 cm breed (bij Wenland's draadworm is het blad paars aan de onderzijde). Bloeiwijze schiet (meestal zijn er ze 4-6) ze groeien op 80-90 cm hoog; is op hen 30-60 blauw getinte bloemen. De bovenkant en de randen van het blad beginnen tijdens de bloei af te sterven. Deze soorten kunnen alleen worden vermeerderd uit zaden. Ze bloeien meestal in het jaar na het zaaien, en dan sterven ze.