Schaakborden (Fritillaria)

schaakSchaakborden (Fritillaria) behoren tot de leliefamilie. Ze groeien voornamelijk in het wild in de continentale klimaatzone - in Azië, en ook in het westelijke deel van Noord-Amerika, helemaal naar Alaska. Onder de bolgewassen komt waarschijnlijk geen botanisch geslacht voor, die rijker aan soorten zou zijn. Tot nu toe ongeveer 130 dambord soorten.

De vegetatieperiode van damborden is in het voorjaar. Tijdens de zomerse hitte gaat het bovengrondse deel ervan verloren en blijven alleen de bollen in de grond. In de herfst ontkiemen nieuwe wortels, maar de stengels met bloemen en bladeren ontwikkelen zich pas in de lente van het volgende jaar. Individuele soorten verschillen in hoogte (sommigen bereiken zelfs 120 cm, en anderen, miniatuur, enkel en alleen 20 cm), de vorm en kleur van bloemen, evenals de grootte van de bollen. Sommige groeien uit bollen met een kleine diameter van een centimeter, anderen van echte uienkolossen, waarvan de diameter is 13-16 cm.

Het keizerlijke schaakbord werd voor het eerst in de tuinen gecultiveerd. Het kwam in de 16e eeuw naar Europa., toen ze van Constantinopel naar Wenen werd gebracht, en van daaruit naar Nederland en Engeland. Sindsdien hebben veel andere soorten dambord hun weg gevonden naar Europese tuinen.