Groeiende damborden

• Każdy gatunek wymaga innej gleby.

• Najlepszą porą sadzenia cebul jest koniec sierpnia i początek września (te laat geplant, kan bevriezen). De plantdiepte en de afstand tussen de planten moeten gelijk zijn aan vier keer de diameter van de bollen (de keizerskroon is ondieper geplant – Doen 25 cm).

• Przed zimą rabaty z szachownicami trzeba przykryć słomą lub liśćmi.
• Po zdjęciu zimowej okrywy, zodra de vegetatie begint, we beginnen de planten te voeden met kunstmest (bij voorkeur uit meerdere componenten), die, na verspreiding, zorgvuldig mengen met het substraat. Eind mei zouden we op elke vierkante meter kortingen moeten planten 40-60 g kunstmest in verschillende verdeelde doses.

• Szachownice mogą rosnąć w tym samym miejscu przez kilka lat, maar ze moeten systematisch worden gewied – zelfs in de zomer, als alleen de bollen in de grond blijven.

• Jeżeli planujemy przesadzanie cebul na nowe miejsce, dan moeten we ze opgraven, gdy pędy i liście zżółkną i zaczną zasychać tzn. de meeste soorten eind juni, een late bloei in juli.

• Do przechowania wykopanych cebul najlepiej nadaje się dobrze wietrzone pomieszczenie (temp. 17-20° C). Door de bollen met zaagsel te bedekken, worden ze beschermd tegen uitdroging.

• Przyczyną słabego wzrostu i braku kwiatów mogą być choroby wirusowe. De bladeren van geïnfecteerde planten zijn vaak vervormd, lichtgroen met gele strepen. De symptomen worden elk jaar erger, daarom moeten zieke planten worden opgegraven en vernietigd (het beste om te verbranden).