Imperial schaakbord

Deze plant, ook wel bekend als de keizerlijke kroon, komt voor in Turkije, Iran, Afghanistan, Pakistan en Kasjmir, op rotswanden, rotsachtige hellingen en in struikgewas. Het groeit in hoogte 1000-3000 m n.p.m.

De uien zijn erg groot – kan een diameter bereiken van maximaal 16 cm. Ze bestaan ​​uit slechts enkele vlezige schubben, gevoelig voor beschadiging. In elke ui zit een diep gat – steelmarkering. Je kunt er een knop in zien, waaruit het volgende jaar een nieuwe stengel groeit. Planten groeien zelfs tot hoogten 120 cm.

Heel dik, stijve stengels zijn ten minste halverwege dichtgroen. Uit de top van de plant groeit een prachtige bladpluim, waaronder de baksteenkleurige bloemen geconcentreerd zijn. Er werden ook rassen met oranjerode en gele bloemen gekweekt. Keizerlijke damborden bloeien in de tweede helft van april en begin mei. Aan de basis van elk bloemblad zit een honingextract dat grote druppels nectar afgeeft. In Iran worden deze planten daarom "Mary's tranen" genoemd. Volgens een andere legende is de keizerskroon op zijn beurt de enige bloem, die weigerde zijn hoofd te buigen ten tijde van de kruisiging van Christus en sindsdien huilt.
Deze planten hebben een warme standplaats nodig, beschut tegen wind. We planten ze in goed doorlatende grond, dat overtollig water kan vrij weglopen. Anders de wortels – en zelfs hele uien – ze rotten gemakkelijk.
De groene keizerlijke schaakbordzaadzakjes zijn zeer decoratief en geschikt voor boeketten (je kunt ze ook drogen).