Kubus schaakbord (Fritillaria meleagris)

schaakbordvormigHet komt in het wild voor in Europa – bijv.. in het noorden van Joegoslavië, zuidelijk deel van Rusland, soms is het ook te zien in centraal Frankrijk en het zuiden van Engeland. Het groeit in rivierdalen, in drooggelegde moerassen, vaak in grote groepen. De uien zijn bolvormig, enigszins afgeplat, diameter tot 3 cm. Planten worden groot 30-40 cm. Ze hebben dunne stengels met een paar smalle bladeren, afgewerkt met een bloem van lengte 3-3,5 cm. Bij veel soorten zijn de bloembladen van de bloem bedekt met vierkante stippen. In de tuinen worden rassen met witte bloemen geplant, Doorzichtig- en donkerpaars.

In blokjes gesneden dambord groeit goed op zonnige plaatsen en in halfschaduw, in vochtige grond, licht zuur. Het bloeit tegelijk met het keizerlijke schaakbord, dat wil zeggen rond het begin van april en mei.

Het kubusschaakbord wordt in Polen beschermd. De enige plek, waar het in het wild groeit, er zijn natte weiden in de San-vallei bij Przemyśl.