Surfinia en anderen

petniaDe trapsgewijze petunia is in de volksmond bekend als Surfinia, de namen van de eerste groep van deze planten, die naar Polen werd gebracht. We hebben de keuze uit minstens een dozijn andere groepen trapsgewijze petunia's met verschillende namen, in vele soorten en kleuren.

Trapsgewijze petunia's zijn het resultaat van fokwerk, waarvan het doel was om meer bloeiende planten te krijgen dan de tot nu toe gecultiveerde tuinpetunia, bestand tegen ongunstige weersomstandigheden en gemakkelijk te vermeerderen uit stekken.

Japanse fokkers gebruikten genetische manipulatiemethoden bij het kruisen van wilde petunia-soorten en hun cultivars. Deze werken hebben verbluffende resultaten opgeleverd – dus een nieuwe plant werd geboren, die Surfinia heette. Deze naam omvat de hele groep van trapsgewijze petunia-variëteiten, met bloemen in verschillende maten en kleuren, en is eigendom van Suntory Ltd. ik Keisei Rose Nursery Inc.. van Japan.

Veel bedrijven werken tegelijkertijd aan het verkrijgen van rijkbloeiende petunia-hybriden, daarom geen wonder, dat bijna tegelijkertijd een groep trapsgewijze petunia's op de Europese markt verscheen onder de algemene naam Cascadia, geselecteerd door het bedrijf Danziger uit Israël. Al snel kregen ze gezelschap van Futura-petunia's en Sunlovers, van Schmulling, en Sylvana (van Westhoff), Solana Royal (Liebieg), Constana (Koniger) en Anthofinia (Scharrachbergheim).

Senatoren cascade petunia's van het Franse bedrijf Philiomel Horticulture SA zijn te koop, Fortunia, gepromoot door de Duitse zaadbedrijven Benary en Walz, oraz drobnokwiatowe odmiany grupy Million Bells (Suntoiy Ltd. ik Keisei Rose Nursery Inc.), Petitunia (Danziger), en ook Carillion – het effect van het werk van Japanse veredelaars van het Sakata-zaadbedrijf.

Naast buitenlandse variëteiten kunnen bloemisten Poolse variëteiten van trapsgewijze petunia's kopen, Ursynia genaamd, gefokt door professor Henryk Chmielą van de Warsaw University of Life Sciences en gefokt door het bedrijf Vitroflora uit Łochów nabij Bydgoszcz.