De creativiteit van de Vlaamse gaai kent geen grenzen

SojkaEind september ervaart de kolonie Vlaamse gaaien een aardbeving. Vogels komen van alle kanten. Iedereen draagt ​​de keel achterna 12 eikels, een paar passen misschien nog in de bek. Ze leggen tientallen keren per dag hun vaste route af, van zonsopgang tot zonsondergang, bijna vier weken. Gedurende deze tijd kan de gaai zelfs in de buurt van het nest komen 10 duizend eikels. Elk op een ander klembord! Met dergelijke bestanden vormt de winter geen bedreiging voor Vlaamse gaaien.

Zo'n vlucht is levensgevaarlijk. Dit komt omdat Vlaamse gaaien slechte vliegers zijn en geen kans hebben om een ​​havik of een sperwer in de open lucht te ontmoeten.. Daarom bouwen ze daar alleen hun nesten, waar ze zich kunnen verstoppen: in het woud.

De creativiteit van Jay's bij het verstoppen van wintervoorraden is enorm. Ze verbergen ze volgens een bepaald patroon. Bijv: een Vlaamse gaai verbergt zijn voorraden 60 centimeter ten westen van de grote eik, haar buurman – meter ten oosten van deze plaats. Hun plan om hun voorraden voor de winter te verstoppen, zit hard in hun hoofd! Daarom vinden ze hun schatten in de regel zonder veel moeite onder de sneeuwlaag. Veel eikels blijven echter tot het voorjaar in de grond. Dit is geen toeval: de jonge scheuten die daaruit ontstaan, zijn immers een grote delicatesse voor kuikens.

Op een keer ontdekte ik het, dat de Vlaamse gaaien een plek kozen onder een grote eik die in mijn eigen tuin groeide voor hun voorraadkast in de winter. Het scheelde niet veel, dat er een echt eikenbos onder mijn ramen zou groeien!