Als de bultruggen zingen, de haring kookt dood

humbakHet komt voor onder walvisachtigen, grote zeezoogdieren, een bepaalde soort, waarmee hij de kunst van het vissen op een geweldige manier wist te perfectioneren. Om te humbak, bewonen de wateren van alle oceanen. In de winter jaagt hij in de koele poolzeeën, In de zomer koesterde het zich in het milde water van de tropen.

Waarnemers, het leven van deze buitengewoon interessante wezens verkennen, ontdekt, dat in de afgelopen twintig jaar bultruggen hun jachtgewoonten volledig hebben veranderd.

Op diepte 45 meter voor een foeragerende school haring nadert een kudde bultruggen. Ze omcirkelen een deel ervan en veranderen, op bevel van hun gids, de positie van de zijvinnen, de haring hun witte binnenkant laten zien. De bange visjes verzamelen zich, en dan gaat de directeur naar buiten, die geleidelijk een hoge c bereikt, de haring doet schrikken naar het oceaanoppervlak. Als de schachten nu hadden besloten om aan te vallen, de haring zou zich in alle richtingen verspreiden en de prooi zou niet veel zijn. Om dit te voorkomen, schachten trekken in de diepte 15 meter wiel, waarbij duizenden luchtbellen vrijkomen. Hierdoor ontstaat een gasfles, die de vis sluit als in een blikje. Ze konden het vermeende obstakel gemakkelijk overwinnen, maar angst weerhoudt ze! De schachten stormen. Met hun mond wijd open stromen ze naar boven, alles doorslikken, wat zal er op hun pad komen. De vissen springen boven de golven, maar bultruggen zijn geweldige acrobaten en hun lichamen van 40 ton glijden genadeloos in de nasleep van de terreur van hun slachtoffers, hen geen kans geven.