ROZEN ASSORTIMENT – IN POLEN GEKWEEKTE RASSEN

ROZEN ASSORTIMENT – IN POLEN GEKWEEKTE RASSEN

Het kan zonder overdrijving worden gezegd, dat geen van de sierplanten zo interessant was voor veredelaars, zoals een roos. Vanaf de laatste jaren van de achttiende eeuw waren er zoveel nieuwe rassen, dat er momenteel ongeveer een dozijn duizend zijn. In Polen is het rassenassortiment al lang overvloedig en gevarieerd, omdat onze kwekerijen altijd de beste en mooiste rassen op de wereldlijst hebben geproduceerd.

Aan het begin van deze eeuw verschenen de eerste soorten boeketrozen - R.. polyantha hort., die, net als de verbouwers, in de brede teelt niet te lang overleefden. Ze speelden echter een grote rol, het verrijken van de flora van onze parken, nieuwe groene zones en tuinen, hoge en duurzame decoratieve waarden. Ten eerste, wat er bij ons werd geplant, naar: Clotilde Soupert, Katherine Zeimet, Mevrouw Norbert Levasseur, Of-leunt Rose, Aennchen Muller, Ellen Poulsen, Mevrouw Jules Gouchauld; later kwam: Maarschalk Foch, Verdun, Goldlachs, Glorie van de wereld. Bovendien werd de toenmalige gewone Bourbon-roos heel vaak gevonden (R. Bourbon na) Souvenir van Malmai-zoon, wat vooral voor openbaar groen een grote verdienste is geweest, bijna 100 jaren in de rij van de meest gewaardeerde en massaal aangeplante variëteiten.

In de jaren 1920 werden de eerste variëteiten van boekethybriden geïntroduceerd in groene gebieden (R. polyantha hybrida hort.). Hier zijn de belangrijkste: Hij zou kunnen hebben, i Onderscheid, Dorothy Dix, Elsę Poulsen, Joseph Guy, Kirsten Poulsen, J. F.. Muller vuurlicht, Heidekind. Latere variëteiten van dit ras zijn onder meer: Dagmar Spath, D. T. Poulsen, vooruitgang, Mevrouv van Straaten van Nes, Ingar Olsson, Donald Prior, Anne Mette Poulsen, Helgoland, Rouge. Właśnie róże bukietowe tej rasy były w ostatnich latach przed wojną najpospoliciej sadzone na terenach zieleni miejskiej, zijn oude, kleinbloemige zusjes steeds meer verdringend.

In de jaren twintig zagen we ook een enorme uitbreiding van theehybriden in ons land (R. thea hybrida weg.) en Pernet-hybriden (R. pernetiana hort.). Hybriden concurreren met succes met vernieuwers, en ook met de zelden gekweekte Bengaalse rozen (R. chinensis var. semperflorens Koehne), theefeestjes (R. odorata Zoet) en Burbonne werden bijna volledig beheerst door de toenmalige collecties grootbloemige rozen, met steeds meer interessante kleurencombinaties, edeler vormen, meer uitbundige bloei. De kenmerken van de selectie van rozen die in de jaren twintig gewoonlijk werden verbouwd, zouden onvolledig zijn, als de bovengenoemde rassen zouden worden genegeerd. Voor herinstallateurs is het al het spreekwoordelijke 'zwanenzang'. Ze vormen gemiddeld slechts ca. 10% selectie rassen. Naar variëteiten, zoals vermeld aan het begin, het begin van de rozencarrière in ons land aan het begin van de 19e en 20e eeuw, er waren er enkele tientallen, waarvan de volgende naar voren springen: Kapitein Christy, Kapitein Hayward, Hertogin van Sutherland, Mevrouw Karl Druschki, Georg Arends, Georg Dickson, Heinrich Munch, Hugh Dickson, Magna Charta, Meneer John Laing, Groeten uit Saksen, Ulrich Brunner fils.