Japanse duizendknoop

Japanse duizendknoop

Japanse duizendknoop, ook wel scherpe randen genoemd (Fallopia japonica syn. Polygonum cuspidatum), het wordt een steeds vaker voorkomende onkruid in onze tuinen. De plant is zo uitgestrekt, dat b.v.. in het Verenigd Koninkrijk zijn er speciale regels voor de liquidatie ervan, en het nieuwe project houdt in dat de natuurlijke vijanden van de plant uit het Verre Oosten komen – insecten en schimmels die alleen specifiek zijn voor duizendknoop. Het Poolse ministerie van Milieu is ook begonnen met de voorbereiding van een speciaal wetsontwerp. Hoewel het werk aan het project werd stopgezet, in beschermde gebieden worden speciale programma's geïntroduceerd om deze bijzonder invasieve wiet te bestrijden. De strijd is buitengewoon moeilijk. Het voldoet te zeggen, dat de plant zich herstelt van het gewichtsfragment dat in de grond is achtergebleven 0,2 g. De grond bedekken met folie of niet-geweven agrotextiel doet ook niet veel. De wortelstokken van één plant dringen het gebied binnen 7 m horizontaal en 2 m in de grond. Duizendknoop verschijnt dus heel snel in andere delen van de tuin. Zelfs gevallen zijn bekend, toen de duizendknoop het gebouw binnenkwam door de scheuren in de muur.

Het doet het allemaal, dat het buitengewoon moeilijk is om de verspreiding van Japanse duizendknoop te beheersen zonder het gebruik van herbiciden. We kunnen de groei van deze plant echter aanzienlijk verzwakken, door de scheuten te snoeien boven de overgangszone tussen de stengel en de wortel. Vouw de uitgesneden scheuten op folie en droog ze, en als ze helemaal droog zijn, we kunnen ze verbranden of overbrengen naar een composter. We bewaren de verwijderde scheuten niet in de composteerder, omdat ze wortel- of wortelstokfragmenten kunnen bevatten.

Als we besluiten om een ​​herbicide te gebruiken, formuleringen die glyfosaat bevatten, zullen geschikt zijn, die het beste kunnen worden gebruikt in de nazomer en herfst. Het systemische herbicide wordt door de plant opgenomen en bereikt het wortelstelsel, waarin het de grootste ravage zal veroorzaken.

Laten we ons echter niet laten misleiden. Bestrijding van de wiet, die hoogte bereikt 2,5 m is niet eenvoudig. In het voorjaar verschijnen er weer nieuwe scheuten en als ze minder groeien dan dat 1 m, we herhalen het sproeien. De duizendknoop zal terugveren, deze keer zouden de scheuten echter zwakker moeten zijn. Spray opnieuw in de nazomer of herfst. We moeten ons erop voorbereiden dat we drie tot vijf jaar cyclisch spuiten zullen gebruiken.