VEREISTEN VOOR OVERDRACHT DONATIES

VEREISTEN VOOR OVERDRACHT DONATIES

Een grasmat bedoeld voor het aanleggen van een gazon met specifieke functies (zou de volgende kenmerken moeten hebben:
– juiste plantensoortssamenstelling en goede vitaliteit,
– sterke wortelgroei van een zo dun mogelijk substraat,
– gemakkelijke scheiding van het substraat,
– hoge scheursterkte van de grasmat tijdens het verwijderen en hanteren,
– laag gewicht.

De soortensamenstelling van de planten die de grasmat van het toekomstige gazon vormen, moet voldoen aan de reeds besproken eisen, afhankelijk van het type gazon, leefomgeving omstandigheden, manieren van gebruik, etc.. Om deze redenen wordt gras dat is verzameld van verschillende natuurlijke stands, alleen gebruikt om grasmatten te maken, Aan de andere kant kan het zeer zelden en op kleine schaal worden gebruikt om gazons van goede kwaliteit te maken.

Het verkrijgen van een groot aantal wortels in een zo dun mogelijke laag gras zorgt voor een betere overdracht en betere plantontwikkeling op de plaats van bestemming. Daarom is het bij het voorbereiden van gras in speciale stands noodzakelijk om een ​​dergelijk substraat te gebruiken en onderhoudsbehandelingen uit te voeren, om het moeilijk of onmogelijk te maken voor de wortels om te groeien en dieper te ontwikkelen. Dit kan worden bereikt door een voldoende dunne laag vruchtbaar substraat te creëren, veelvuldig sproeien van het oppervlak, waardoor de wortels in een vochtige, ondiepe laag blijven, en door het te kweken substraat op verschillende substraten te plaatsen om te voorkomen dat de wortels in de diepte groeien.

Het gemak waarmee de grasmat van het substraat of het gebruikte substraat kan worden gescheiden, is des te groter, hoe minder het substraat begroeid is met wortels en hoe minder delen moeilijk te snijden zijn. Van een substraat met een hoog organisch gehalte is het makkelijker om graszoden te snoeien dan van een substraat met veel zand of grind. De wortels vertonen ook een andere hechting op de gebruikte bielzen. Het oppervlak van het beton houdt de wortels behoorlijk stevig vast, het is echter vrij eenvoudig om ze ervan te scheiden. Aan de andere kant plakken de graswortels niet volledig vast aan de basisoppervlakken van folie en kunststof. Daarom is de op de folie voorbereide grasmat het gemakkelijkst te verwijderen.

De breeksterkte van de grasmat tijdens het verwijderen is afhankelijk van de dikte en het type ondergrond, daarom op zijn gewicht en vochtigheid, en de mate van wortelgroei. Een grasmat verwijderd van een substraat met een laag organisch gehalte kan twee keer zo zwaar zijn als een grasmat met dezelfde dikte, maar verwijderd uit een veensubstraat met dezelfde vochtigheidsgraad. Een zwaardere grasmat is over het algemeen gemakkelijker te scheuren. Bevochtiging van de grasmat van het veensubstraat, en dus met een hoge watercapaciteit, kan ervoor zorgen dat zijn massa meerdere keren toeneemt. De hoogste weerstand tegen krassen wordt getoond door gras voorbereid op een turfsubstraat en een foliebasis. Onder deze omstandigheden vormen de wortels dicht, voelde geweven, die tijdens het verwijderen niet wordt beschadigd.

Twee methoden zijn van praktisch belang bij de productie van graszoden voor het aanleggen van gazons: met gebruik van natuurlijk bodemsubstraat en met gebruik van substraten die door ondoordringbare materialen van het substraat zijn gescheiden.