Het leven van de bodem

Het leven van de bodem.

Een gezonde bodem wemelt van het leven, hoewel de meeste organismen die het bewonen te klein zijn, zodat u ze met het blote oog kunt zien. Organismen die in de bodem leven, breken organisch materiaal af, terwijl ze voedingsstoffen produceren en de bodemstructuur verbeteren. Wanneer een dood blad op de grond valt, het is voedsel voor iets grotere organismen, bijv.. mijten, kevers of duizendpoten, die het verpletteren, vergroot het oppervlak, die op hun beurt de bacteriën kunnen voeden. W. 1 gram aarde is van 100 000 tot enkele miljarden bacteriën. Regenwormen voeden zich met organisch afval dat uit de bodem is verzameld, en de onverteerde resten worden uitgescheiden in de vorm van de zogenaamde. coprolyten die rijk zijn aan zeer nuttige stoffen voor de ontwikkeling van planten. Regenwormen dragen ook bij aan het losmaken en luchten van de grond.

We kunnen veel doen, om de levensomstandigheden van in de bodem levende organismen te verbeteren, wat op zijn beurt gunstig voor ons zal blijken te zijn. De meeste van deze organismen gedijen het beste in goed geventileerde organismen, warme bodems. Daarom moeten we voor de juiste bodemstructuur zorgen en mulch gebruiken, dat is er een thermische isolatie voor. In plaats van te wachten, totdat de natuur zijn werk doet, tuinders kunnen zelf bodemverbeteringsprocessen versnellen. Compostering van tuinafval, en dan met behulp van rijpe compost, mest en andere organische materialen, zal de samenstelling en structuur van de bodem zeker verbeteren.

Regenwormen, genaamd "natuurlijke tuinmannen”, het zijn fascinerende wezens.
• Regenworm onder laboratoriumomstandigheden (Lumbricus terrestris) leeft zeven jaar, hoewel het onder natuurlijke omstandigheden waarschijnlijk eerder sterft.
• Aantal regenwormen per 1 m2 grond is afhankelijk van het type, gemiddeld is het echter ca. 200.
Uit onderzoek in Groot-Brittannië blijkt, dat hun aantal varieert van ca. 80 in met mest bemeste akkergrond, naar 848 in een boomgaard begroeid met gras.
• Regenwormen hebben geen ademhalingssysteem; Ze nemen met het hele oppervlak van het lichaam zuurstof op in de grond. Het zijn hermafrodieten – elk individu produceert mannelijke en vrouwelijke gameten, uitgewisseld tijdens de paring.