Composter

Al het organisch tuinafval dat op een stapel is opgeslagen, valt in de loop van de tijd uiteen. Maar onder de juiste omstandigheden – met de juiste vochtigheid en temperatuur, evenals het versnipperen en mengen van het materiaal – het ontbindingsproces is veel sneller, en het eindproduct is tuincompost. Compost kan worden gebruikt als substraat bij de containerteelt, hoewel het vaker wordt gebruikt om de grond in de tuin te bemesten.

Door tuinafval te deponeren om zo compost te verkrijgen, we moeten ervoor zorgen, dat het meest uiteenlopende materiaal op de stapel of in de container aanwezig is. Als we veel afval hebben, die we goed in lagen rangschikken, we zullen zeker waardevolle kunstmest krijgen. Van een kleine hoeveelheid afval kan ook een waardevol materiaal worden gemaakt, als we ze goed mengen in de container.

Composter

Als we besluiten om afval in een container te doen, we moeten een geschikte composteerder hebben. Kiedy odpadów ogrodowych jest sporo, de eenvoudigste en goedkoopste oplossing is om vier pallets samen te persen of te binden met draad. Een even goede composteerder kan worden gemaakt van gaas dat over vier palen is gespannen. Er zijn nogal wat houten of plastic kleine composters te koop. Het probleem met hen is dit, dat hoe kleiner de container, hoe sneller het zich vult met afval, waardoor het moeilijk is om de juiste temperatuur erin te krijgen. Roterende composteerders werken alleen in theorie - in de praktijk hebben ze weinig nut, vergelijkbaar met composteerders uitgerust met speciale flappen, zo ontworpen dat materiaal uit de onderste lagen kan worden geselecteerd.

Los van, welke composter we uiteindelijk zullen kiezen, moet voorzien zijn van een deksel. Anders zou de regen het opgeslagen materiaal afkoelen en waardevolle stoffen wegspoelen. Het beste, als we zelf een eenvoudige luifel proberen te bouwen, die de compost tegen regen zal beschermen, terwijl het luchttoegang biedt – een dergelijke toegang is nodig om het materiaal te drogen en het juiste verloop van het afbraakproces te verzekeren.