Soorten grond

Soorten grond:

Bodemsoorten

Zandgronden – Zandgronden zijn korrelig, hun deeltjes kleven niet aan elkaar, wat betekent, dat ze snel drogen en de voedingsstoffen er gemakkelijk uit spoelen. Zandgronden hebben echter niet alleen nadelen. In het voorjaar warmen ze snel op, Het kost geen moeite om ze los te maken of op te graven. Behandelingen die de kwaliteit van zandgrond verbeteren, zullen voornamelijk bestaan ​​uit intensieve organische bemesting. Er zijn nogal wat planten, die liever een losse pasvorm hebben, goed doorlatende bodems, waaronder veel soorten afkomstig uit de Middellandse Zee. Lavendel, tijm of rozemarijn gedijt veel beter op zandgronden dan op zware kleigronden. Planten met een lagere vorstbestendigheid zullen de winter veel gemakkelijker overleven op meer droge zandgronden dan op zware gronden.

Zandgronden – groeitips:
• Een goede manier om water op zandgronden te houden, is door ze te bedekken met mulch in de vorm van grof grind of steengruis. We beginnen met het graven van het bed en het voeren met organische mest. Voor het bloembed selecteren we planten die bestand zijn tegen droogte. Geef ze royaal water en bedek ze met een dikke laag mulch 8-10 cm.

Zand-kleigronden – Deze grondsoort is het meest gewild. Zandkleigronden hebben een goede wateropslagcapaciteit, matige permeabiliteit, ze zijn matig luchtig en warmen goed op. Op zandgronden gebruiken we intensieve organische bemesting, om ze eigenschappen te geven die vergelijkbaar zijn met zandige leemgronden. We proberen een soortgelijk effect te bereiken, het toevoegen van scherp grind aan kleigronden, het verbeteren van hun porositeit, en dus ook permeabiliteit.

Kleigronden – Het is een zware grond, met een fijnkorrelige structuur. Het bestaat uit kleintjes, dicht opeengepakte deeltjes, met een hoog aandeel drijvende onderdelen. Slechte porositeit maakt, dat deze grond niet erg water- en luchtdoorlatend is. Als het nat is, wordt het erg plakkerig, en op zonnige dagen vormt het een harde schaal op het oppervlak. Deze eigenschappen van kleigrond zijn verantwoordelijk voor de moeilijke teelt ervan. Aan de andere kant is de grond vruchtbaar. Als we hun structuur verbeteren, we zullen zien, zoveel planten, bijv.. Rozen, geeft de voorkeur aan arme zandgronden. Een beproefde methode om de eigenschappen van kleigronden te verbeteren, is het inzaaien van groenbemesters. Blauwe lupine geeft een uitstekend effect, waarvan de wortels de grond losmaken tijdens de groei. Zodra het begint te bloeien, snijd het om en graaf het met de grond.

Kleigronden – groeitips:
• Als we moeten navigeren op natte kleigrond, we kunnen er beter een bord op leggen, vooral bij werkzaamheden aan de rand van het gazon.
• Enkele planten in de moestuin, bijv.. Knoflook, het is beter om op radlins te groeien. De grond in radlins is veel beter doorlatend. Bovendien zijn de plantenwortels daardoor hoger, over de coolste (in de winter en het vroege voorjaar) en de natste laag aarde.
• Om natte zware kleigrond een jaar voor aanvang van de teelt te drogen, is het de moeite waard deze af te dekken met folie die op gebogen spijlen is gespannen. De folie die over het geplande bed is verspreid, beschermt op zijn beurt de grond tegen regen en verwarmt deze, terwijl de luchttoegang wordt gewaarborgd.
• Bodemdrainage is gemakkelijker, wanneer de korting niet hoger is dan 1,2 m en bevindt zich iets boven het maaiveld.