Kunstmest

Kunstmest.

Als de planten het goed doen, er is geen enkele reden, om kunstmest te gebruiken. Overbemesting is schadelijk, omdat het buitensporige, verergerde plantengroei, die minder goed bestand zijn tegen vorst en ziekte en kwetsbaarder worden voor plaagaanvallen.

Aan de andere kant, planten, die symptomen van tekorten vertonen, ze hebben absoluut hulp nodig. Bijvoorbeeld, Geelverkleuring van de bladeren en een slechte groei duiden op een gebrek aan voldoende stikstof. Bruine verkleuring van de bladeren en uitdroging van de bladranden zijn meestal een teken van kaliumgebrek, vooral als het gepaard gaat met een zwakkere bloemontwikkeling of slechtere vruchtvorming. Geelverkleuring van de bladeren rond de aderen is een typisch symptoom van magnesiumtekort. Sommige planten hebben een bijzonder grote vraag naar mineralen. Door te besluiten de bodem te verrijken met de juiste mineralen, we moeten echter altijd ons gezond verstand en de resultaten van plantwaarnemingen gebruiken. Meststoffen kunnen het beste in het vroege voorjaar worden gebruikt, aan het begin van het groeiseizoen.

Laat ons herdenken, dat zieke planten de mest meestal niet goed kunnen gebruiken. Het verzwakte wortelstelsel van dergelijke planten neemt de toegediende mineralen niet op, vandaar hun overmatige concentratie in de bodem, en dit kan planten nog meer schaden. Deze situatie is met name gevaarlijk voor containergewassen.

De drie belangrijkste mineralen, de zogenoemde. makroelementy, naar azot (N), Fosfor (P.) en kalium (K). In het algemeen, stikstof draagt ​​bij aan de groei van groene massa, fosfor op het wortelstelsel, en kalium voor bloemontwikkeling en fruitproductie. Deze drie macronutriënten worden altijd in deze volgorde op de mestverpakkingen vermeld, samen met informatie over het procentuele aandeel van elk van hen. Andere belangrijke macronutriënten zijn magnesium (Mg), calcium (Dat) en zwavel (S). Micronutriënten spelen ook een belangrijke rol, zoals ijzer (Fe), mangaan (Mn), koper (Met), zink (Zn), bor (B) en molybdeen (Ma).

Een heerlijke behandeling:

• Een paar jaar geleden werd mijn Japanse kers ziek (Prunus serrulata). De bladeren begonnen geel te worden en vielen af. Het lijkt misschien wel, dat in de late lente de herfst naar mijn tuin is gekomen. Gelukkig was één dosis Epsom-zout voldoende – 200 g na 10 liter water – zodat de boom zijn gezonde uiterlijk terugkrijgt. Cherry leed aan een tekort aan magnesium, waarvan de tekorten zijn ingehaald.