Planten aanbevolen voor groenbemesting

Planten aanbevolen voor groenbemesting.

Luzerne (Medicago sativa)

Een peulvruchtplant die een sterk wortelstelsel produceert, zorgen voor een diepe loslating van de grond. Snelle groei van het bovengrondse deel op vruchtbare bodems. Hij houdt niet van vochtige grond, verdraagt ​​droge en zonnige standplaatsen. Luzerne kan van de lente tot de zomer worden gezaaid en in de zomer worden gegraven of voor de winter worden gelaten. Het verrijkt de bodem met macro-elementen en calcium.

Boekweit (Fagopyrum esculentum)

Een eenjarige plant die wordt gekenmerkt door een snelle groei en een diep wortelgestel. Verdraagt ​​arme bodems, inclusief zuur. We zaaien boekweit in de zomer en graven het na één tot drie maanden. Het is een goede bron van calcium. De bloemen trekken nuttige zweefvliegen aan, waarvan de larven zich voeden met bladluizen.

Bloedrode klaver (Trlfolium incamatum)

In de volksmond bekend als een geïncarneerde. Haar bloemen, bijen aantrekken, ze zijn zo mooi, dat veel tuinders er doorheen graven, alleen als het bloeit. Zaaien in de lente of zomer; meestal na twee tot drie maanden. Lage vorstbestendigheid. Geeft de voorkeur aan lichte bodems.

Weide klaver (Trifolium pratense)

Het wordt ook wel rode klaver genoemd. We zaaien vanaf het vroege voorjaar tot | late zomer, bij voorkeur op zandige leemgronden. We graven na een periode van drie tot 18 maanden.

Kozieradka (Trigonella foenum-graecum)

Ook wel de Griekse klaver genoemd. Het is een eenjarige plant die de bodem verrijkt met stikstof. We zaaien het in de lente of zomer en graven het na twee tot drie maanden. Geeft de voorkeur aan doorlatende bodems.

Tuinboon (Vicia faba)

Stikstofbindende peulvrucht. Het laat een zeer goed gestructureerde grond achter. We zaaien de zaden in de lente of zomer. Laat de tuinbonen die in de zomerse vanggewassen worden gebruikt, overwinteren en graaf ze in het vroege voorjaar.

Rogge (Rogge granen)

Sommige tuinders houden niet van deze plant. Ze zijn bang, dat de teelt ervan indruk kan maken, dat ze hun tuin verwaarlozen, toestaan, om te overwoekeren met gras. Rogge verbetert echter de structuur van zware bodems aanzienlijk, het is ook een vorstbestendige plant. We kunnen ze van de lente tot de herfst zaaien, het beste echter in de nazomer of herfst, en graaf het in de lente.

Smalbladige lupine (Lupinus angustifolius)

Een peulvruchtplant die de grond verrijkt met stikstof. Het diepe wortelstelsel draagt ​​bij aan de verbetering van de bodemstructuur en de mobilisatie van voedingsstoffen uit de diepere lagen. Zaaien in de lente of zomer.

Witte mosterd (Synapse alba)

Het wordt gekenmerkt door een snelle toename van groene massa. We zaaien het in de lente of zomer en graven het na een periode van twee, drie maanden, uiterlijk tijdens de bloei. Geeft de voorkeur aan goed doorlatende bodems.

Facelia (Phacelia tanacetifolia)

Dit is een andere plant, wiens blauwe bloemen tuinders verrukken en bijen aantrekken. We kunnen het zaaien van het vroege voorjaar tot het vroege najaar. We graven na een periode van één tot drie maanden.

Nier alfalfa (Medicago lupuline)

Een vlinderplant, die we van de lente tot de zomer kunnen zaaien en naar de winter kunnen gaan. Het verdraagt ​​geen zure bodems, maar het groeit goed in schaduwrijke gebieden.

Gewone wikke (Vicia sativa)

Een peulvruchtplant die de grond verrijkt met stikstof. Zaai wikke in de winter in zomer of herfst en graaft in het voorjaar. Een uitstekende groenbemesting voor de teelt van kruisbloemige groenten.

De spa is doorboord (Claytonia perfoliata)

Het verdraagt ​​de winter goed, vrijwel het hele jaar door een overvloedige aanvoer van groene massa, die we kunnen gebruiken als ingrediënt in salades, gevogelte voer, compostmateriaal of graaf het op als groenbemester.

Mengsels

Ook voor groenbemesters kunnen we met succes mengsels van verschillende planten telen. In lichte bodems wordt vaak een mengsel van gele lupine en seradella gebruikt, en op zware gronden – een mengsel van blauwe lupine en erwten.