Gewasrotatie

Gewasrotatie.

Jaarlijks leidt de teelt van dezelfde soort of verwante soorten op dezelfde locatie tot eenzijdige uitputting van nutriënten en vermindering van de opbrengst.. Dit fenomeen wordt bodemmoeheid genoemd. Het gaat vaak gepaard met de intensivering van ziekten die planten van dezelfde familie infecteren en de accumulatie van gevaarlijk ongedierte. Voor optimaal gebruik van het bodemoppervlak en een gezond en vruchtbaar gewas, we zouden vruchtwisseling moeten gebruiken, dat wil zeggen, de rationele verandering van soort, van tevoren gepland voor meerdere jaren. In de praktijk werkt vruchtwisseling het beste op grote oppervlakten, in akkerbouwgewassen. In een kleine tuin, waarin de bloembedden meestal naast elkaar liggen, het verkrijgen van de juiste vruchtwisseling is veel moeilijker. Toch is het de moeite waard om te gebruiken, vooral dan, wanneer groenten op verhoogde bedden worden gekweekt en we de grond van verschillende bedden niet mengen.

Vierjarige vruchtwisseling

Het gebruik van vruchtwisseling vereist dat we de opeenvolging van planten voor een bepaald teeltgebied goed plannen. Om de beste timmermansresultaten te behalen, hebben we voldoende oppervlakte), We verdelen het gebied in vier afzonderlijke delen en we passen op elk een vierjarige teeltwisseling toe. Hier is hoe de opeenvolging van rotatiegroepen in een deel van de moestuin eruit zou kunnen zien:

Eerste jaar: voordat u peulvruchten zaait (groep 1) verrijk de grond met mest en een kleine hoeveelheid minerale mest. Na de oogst brengen we weer mest en minerale mest aan.

Groep 1: peulvruchten – erwt, Boon, tuinboon, Soja, linze.

Tweede jaar: we zaaien / planten bollen (groep 2). Na het oogsten wordt de grond bemest met volwassen compost en een minerale meststof die geschikt is voor wortelplanten.

Groep 2: ui – ui, Knoflook, voor.

Derde jaar: teelt van wortelgewassen (groep 3). Bemest de grond na het oogsten met mest en minerale mest.

Groep 3: wortel en nachtschade – wortel, seler, peterselie, burak, schorseneer, pasternak, tomaat, peper, Braambes.

Vierde jaar: teelt van kruisbloemige planten (groep 4).

Groep 4: kruisbloemig – kool, bloemkool, boerenkool, broccoli, brukselka, radijs, raap, brukiew, kalarepa.

Als het oppervlak van de tuin het onmogelijk maakt om een ​​vruchtwisseling van vier jaar toe te passen, We kunnen bollen en wortelgewassen combineren tot één vruchtwisselingsgroep en een driejarige cyclus hanteren.

Meerjarige gewassen

• Sommige tuinders creëren een aparte tuin voor meerjarige gewassen. Persoonlijk geef ik er echter de voorkeur aan om dergelijke planten op andere velden te laten groeien (Ik doe hetzelfde met fruitstruiken).

Coördineer de teelt

• Een andere methode van vruchtwisseling is de zogenaamde. de teelt coördineren, waarbij gelijktijdig verschillende plantensoorten in hetzelfde veld worden gekweekt. Vooral in kleine tuinen is deze oplossing het overwegen waard. Op één bed kunnen we gelijktijdig b.v.. wortel als hoofdgewas en radijs als middengewas. Belangrijk, dat het tussengewas een hoge groeisnelheid heeft en wordt geoogst, voordat het wordt overschaduwd door het hoofdgewas.