Soorten minerale meststoffen

Soorten minerale meststoffen.

De schappen van tuincentra staan ​​vol met verschillende soorten mest. In feite kunnen ze allemaal worden onderverdeeld in verschillende basiscategorieën.

Eencomponent meststoffen

Eencomponent-meststoffen verrijken de bodem met slechts één minerale component. Bijvoorbeeld, ammoniumsulfaat of ammoniumnitraat vullen alleen stikstoftekorten aan, fosforgebrek superfosfaat, en kaliumsulfaat of kaliumzout verrijken de grond alleen met kalium.
We gebruiken dan het meest eencomponent-meststof, wanneer we het tekort van een specifieke macronutriënt kunnen bepalen.

Samengestelde meststoffen

Samengestelde meststoffen bevatten zowel macro-, evenals micronutriënten die nodig zijn voor de ontwikkeling van planten. De exacte samenstelling van de meststof en informatie over doseringen, die moet worden gebruikt, worden door de fabrikant op de verpakking vermeld. De chemische samenstelling van dergelijke meststoffen is aangepast aan de behoeften van verschillende plantensoorten. Organo-minerale meststoffen met natuurlijke biologische ingrediënten verdienen speciale aandacht, die het humusgehalte verhogen, ze voorzien planten van beter water en voedingsstoffen en bevorderen een betere ontwikkeling van het gehele wortelstelsel.

Langwerkende meststoffen

Het gebruik van meercomponenten-meststoffen met een gecontroleerde, langdurige werking zorgt ervoor dat de afzonderlijke componenten gedurende vele maanden in de bodem vrijkomen. Meestal bemesten we de grond ermee in het vroege voorjaar, om planten gedurende het groeiseizoen van de juiste hoeveelheid macro- en micro-elementen te voorzien. De samenstelling van veel van deze meststoffen wordt vaak gekozen in overeenstemming met de specifieke eisen van bepaalde plantensoorten.

Vloeibare meststoffen

Er zijn veel meststoffen, die in vloeibare vorm worden gebruikt, na verdunning in water. Meststoffen van dit type zijn bijzonder praktisch voor planten die in containers worden gekweekt, we kunnen er echter ook planten mee bemesten die in de grond zijn gekweekt. Veel tuinders maken zelf groenteafkooksels: vers geplukte of gedroogde planten worden met heet water overgoten en apart gezet 24 uren. Nadat ze zijn verlopen, wordt het afkooksel gespannen en als meststof gebruikt.

Bladmeststoffen

Sommige vloeibare meststoffen kunnen ook als bladtoepassing worden toegepast. We bereiken ze voornamelijk om epifyten aan te drijven (planten die andere planten gebruiken als ondersteuning) en planten met een slecht ontwikkeld wortelstelsel.